Asanž: Google je suviše veliki i loš

Osnivač sajta Wikileaks Džulijan Asanž izjavio je danas da se stvara novi svetski poredak u kome će dominantnu ulogu imati aparat državne bezbednosti, a kompaniju Google je nazvao "suviše velikom i lošom".

Izvor: Tanjug
Podeli

"Svedoci smo da na svake četiri godine dolazi do dupliranja moći (američke) Nacionalne agencije za bezbednost", rekao je Asanž u govoru prosleđenom učesnicima Međunarodne konferencije OHM2013 u kampu Geestmerambacht koji se nalazi 30 km od Amsterdama, posvećenoj internet tehnologijama.

Asanž, koji se nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu već više od godinu dana, ocenio je da čak i pojedini stručnjaci nisu svesni šta se tačno događa.

On je naveo da, imajući u vidu rasprostranjenost društvenih mreža, ljudi dobrovoljno daju svoje lične podatke čime ustvari besplatno odrađuju posao za Nacionalnu agenciju za bezbednost. Prema njemu, svetu su očajnički potrebne granice koje bi štitile privatnost građana.

Asanž je pozvao sve one koje rade za bezbednosni aparat, a veruju da je to pogrešno, da prestanu da to čine. Osnivač Wikileaksa, koji je objavio na hiljade poverljivih diplomatskih depeša SAD, kritikovao je kompaniju Google da je postala "suviše velika i loša".

"Kako je Google postao deo sistema, postao je veliki i loš", rekao je Asanž i dodao da taj internet gigant daje ogromne sume novca za lobiranje.

Asanž je poručio stručnjacima za internet tehnologiju da se ne plaše. "Ne dozvolite da vas uplaše. Ne dozvolite da zaustave vaš značajan doprinos svetu", rekao je on. Asanž se od juna prošle godine nalazi u ambasadi Ekvadora, čije vlasti su mu odobrile azil kako bi izbegao izručenje Švedskoj gde je optužen za seksualni napad, ali Velika Britanija odbija da mu obezbedi slobodan prolaz da otputuje.

Vesti

Qualcomm: "Nije bitan broj već kvalitet jezgara"

Qualcomm je jedan od najpoznatijih proizvođača sistema na čipu (SoC) i postoji velika mogućnost da barem jedan od vaših uređaja napaja Qualcommov Snapdragon procesor. Kompanija je nedavno objavila video u kom želi da gledaocima skrene pažnju da je znatno bitniji kvalitet samog jezgra a ne njihov broj u uređaju.

Vesti subota 31.08. 20:45 Komentara: 43

Dell predstavio novu Latitude seriju

Kompanija Dell predstavila je novu seriju Latitude 7000 ultrabook računara, kao i nove serije Latitude 5000 i 3000 laptop računara, koji predstavljaju spoj sofisticiranog dizajna, visokog kvaliteta i beskompromisne izdržljivosti, saopšteno je iz kompanije.

Vesti subota 31.08. 08:35 Komentara: 8
strana 1 od 86 idi na stranu