"Apple kriv za nameštanje cena e-knjiga"

Sudija Federalnog suda SAD-a Deniz Kout, na osnovu tužbe da je kompanija Apple nameštala cene e-knjiga, presudila je u korist tužioca, države, a na štetu kompanije iz Kupertina.

Tehnopolis

Izvor: Cnet

Sreda, 10.07.2013.

16:35

Default images

Odluka je donesena izuzetno brzo, a sud je zaključio da je Apple prekršio antimonopolske zakone i da je nameštao cene e-knjiga.

„Ovaj sud je odlučio da je Apple učestvovao u uroti da se ograniči trgovina nameštanjem cena e-knjiga“, izjavila je sutkinja povodom presude koja sadrži 160 strana.

Američko Ministarstvo pravosuđa, koje je inicijalno tužilo Apple i još nekoliko najvećih izdavača prošle godine, izjavilo je da su Apple i izdavači imali dva cilja kada su sklapali međusobne dogovore: podizanje cene e-knjiga i sprečavanje konkurentnosti kako bi se naštetilo Amazonu.

Apple je odbio optužbe i saopštio da bi negativna presuda u korist tužioca mogla da našteti sklapanju medijskih dogovora u budućnosti.

Uskoro bi trebalo da počne novo suđenje sa ciljem da se odredi kazna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: