Preminuo izumitelj kompjuterskog miša

Izumitelj kompjuterskog miša, prvih verzija e-maila i programa za obradu teksta, Daglas Engelbart, umro je u 89. godini, saopštio je Muzej kompjuterske istorije u Kaliforniji.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 04.07.2013.

09:26

Default images

Engelbart je miša osmislio šezdesetih godina prošlog veka i patentirao ga daleko pre nego što je taj uređaj ušao u široku upotrebu, preneo je britanski BBC.

Prvi miš je bio izrađen od drveta i sadržavao je dva metalna točkića. Engelbertove ideje su bile daleko ispred svog vremena, budući da su tada kompjuteri zauzimali čitave sobe.

On je održao i legendarnu prezentaciju koja je postala poznata kao "majka svih prezentacija", kad je 1968. javno predstavio svoj izum - kompjuterski miš. Tom prilikom je takođe održao prvu video-konferenciju u istoriji.

Govorio je da se njegov posao sastoji u “uvećavanju ljudskog intelekta” a računarski miš je u svakodnevnu upotrebu ušao pojavom Appleovog revolucionarnog Macintosh računara.

Engelbart je miša osmislio tako rano u evoluciji računara da nije mnogo profitirao od ovog otkrića. Miš je imao životni vek od 17 godina a nakon toga – 1987. godine je postao deo javnog dobra.

Među ostalim ključnim doprinosima Engelbarta računarstvu, on je, zajedno sa kolegama na Stanfordu i u svojoj laboratoriji, uveo u upotrebu više "prozora" i razvio "ARPANet", državnu mrežu za povezivanje naučnih istraživača koja je porasla u - Internet.

Engelbart je impresionirao učesnike konferencije o računarima 1968. u San Francisku tako što je od kuće govorio pomoću modema svoje izrade, koristio komjuter u laboratoriji i tako se obratio publici, dok je njegovo osoblje bilo povezano iz laboratorije. Ta prva javna demonstracija miša i video-telekonferencije, izazvala je ovacije.

Godine 1997, Englebart je dobio najunosniju nagradu za američke pronalazače, Lemelson-MIT, od 500.000 dolara. Tri godine kasnije predsednik Bil Klinton ga je odlikovao Nacionalnom medaljom za tehnologiju "za postavljanje temelja ličnih računara".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: