Minhen završio prelazak na Linux desktop

"Administracija grada Minhena završila je prebacivanje svojih računara na open source sistem baziran na Ubuntu Linuxu", izjavio je Peter Hofman, vođa projekta migracije.

Tehnopolis

Izvor: joinup.ec.europa.eu

Utorak, 28.05.2013.

16:54

Default images

Hofman je govoreći na Linux Tag konferenciji u Berlinu 22. maja izrazio sigurnost u uspeh open source strategije pogotovo zbog fokusiranosti grada na njenu održivost u budućnosti: "Odlučili smo se za male korake umesto za masovan pristup. Izabrali smo kvalitet iznad brzine odlukom da sami napravimo naš sistem umesto da čekamo i plaćamo drugima“.

Grad Minhen sada koristi unifikovan sistem za desktop računare nazvan LiMux koji je baziran na Ubuntu Linuxu i aplikacijama. Sistem je instaliran na 14.000 od ukupno 15.000 računara koj se nalaze u kancelarijama gradskih službi. U pitanju je 2.000 računara više nego što je prvobitno bilo planirano.

Tehnička služba grada Minhena trenutno radi na obezbeđivanju strategije koja će omogućiti gradu da održava novi sistem kao i da uspešno nastavi da obavlja poslove sa stanovništvom i drugim javnim sektorima.

Hofman je takođe potvrdio da grad planira prelazak i na kancelarijski paket LibreOffice, kako bi zamenio OpenOffice koji je u upotrebi od 2006. godine. Ušteda, po njegovim rečima, nikada nije bila primarni cilj projekta, ali je Minhen do sada uštedeo oko 10 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

81 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: