Poruke na Twitteru otkrivaju vaše godine

Istraživači sa Univerziteta Tvente i Instituta Mertens u Holandiji razvili su program koji može da odredi godište i pol korisnika na osnovu njegovih poruka na Twitteru.

Podeli

Analizom više od 3.000 naloga na pomenutoj društvenoj mreži, holandski naučnici su sastavili listu reči i niza reči koje upućuju na određenu starosnu grupu ili pol.

Korisnik treba samo da ukuca svoje ime u onlajn program koji će utvrditi njegove godine i pol upoređivanjem 200 njegovih poslednjih poruka na Twitteru sa uspostavljenom bazom podataka.

"Razlikovanje muškaraca i žena se obavlja na veoma stereotipan način", kaže vođa istraživanja Dong Ngujen, studentkinja-doktorant kompjuterskih nauka, dodajući da muškarci često govore o fudbalu, a žene o noktima.

"Kod određivanja godina, mladi češće govore o sebi i koriste mnoštvo emotikona, dok stariji koriste duže reči i rečenice", napominje Ngujen u izjavi za AFP.

Program ima marginalnu grešku od plus minus četiri godine, s tim što je ona manja kod mlađih, a veća kod starijih korisnika.

"Primetili smo da se korisnici stariji od 35 godina izražavaju na sličan način", objasnila je ona, dodavši da postoji mnogo veća razlika između jednog 15-godišnjaka i jednog 20-godišnjaka nego između korisnika koji imaju 45 i 55 godina.

Program je trenutno u mogućnosti da analizira samo poruke na holandskom, ali je Ngujen rekla da njen tim želi da ga adaptira i za druge jezike i druge društvene mreže, poput Facebooka.

Vesti

Pentium i Celeron na Atom arhitekturi

Poslednjih godina Intelovi Celereon i Pentium procesori predstavljali su slabije verzije njihovih naprednijih parnjaka. Međutim, za narednu generaciju ovih čipova, Intel se rešio za drugačiji put – uvodi slabiju atom arhitekturu u veliku ligu.

Vesti petak 31.05. 17:52 Komentara: 4

Solarni punjač i van granica Srbije

Solarni punjač za mobilne uređaje Strawberry Drvo prvi put je prešao granice Srbije tako što je instaliran 30. maja u centru Bijeljine, saopšteno je iz domaće kompanije Strawberry energy.

Vesti četvrtak 30.05. 18:48 Komentara: 20
strana 1 od 82 idi na stranu