Vreme je za prolećno čišćenje računara!

Mnogi ljudi proslavljaju dolazak proleća sezonskim čišćenjima – od kuće do organizma. Bilo bi poželjno da se to odrazi i na njihove računare.

Tehnopolis

Izvor: B92

Nedelja, 31.03.2013.

12:04

Default images

Očistiti PC nije teško i ne uzima mnogo vremena, a zauzvrat produžava životni vek vaše mašine i pomaže vam da brže obavljate poslove na njoj.

Evo nekoliko koraka koje bi trebalo da napravite:

Očistite hardver

Vaš računar sigurno je pun prašine, ako ga niste čistili duže od šest meseci. Zbog nje se mašina pregreva i skraćuje se život sistema.

Uz to, među tipkama na tastaturi sigurno ima mrvica i ostale prljavštine, a o bakterijama da i ne govorimo.

Pre početka čišćenja, isključite računar i iskopčajte tastaturu i miš (ako su bežični, isključite ih i izvadite baterije).

Nekoliko mlazova kompresovanog vazduha, trebalo bi da „otera“ prašinu iz tastature. Zatim je očistite dezinfektivnim maramicama, kako biste uklonili skorenu prljavštinu. Za prostor između tipki koristite štapiće za uši umočene u alkohol.

Kada je reč o monitoru, treba koristiti mekanu krpu, samo blago navlaženu. Ne koristite sredstva za čišćenje koja sadrže amonijak.

Ako dobro poznajete računare i možete da se odvažite da zavirite u unutrašnjost kućišta, pravo je vreme da uklonite nakupljenu prašinu iz njega.

Ako imate laptop, pomoći će vam kompresovani vazduh, koji ćete usmeriti ka otvorima sa strane.

Uklonite viruse

Skenirajte mašinu nekim antivirusnim i anti-spyware programima kako biste se borili protiv ovih pošasti.

Setite se da vam je potreban update za takve programe, kako biste trajno bili zaštićeni od pretnji.

Oslobodite i optimizujte prostor na hard disku

Korisnici Windows operativnog sistema trebalo bi da povremeno prečiste hard disk kako bi dobili više slobodne memorije. Hard disk koji je gotovo pun usporava vaš računar.

Rešite se privremenih internet i Windows fajlova uz pomoć nekog od brojnih besplatnih programa (CCleaner nije loše rešenje).

Revo Uninstaller može temeljno ukloniti sve ostatke programa koje više ne koristite.

Ako vam još nedostaje prostora, trebalo bi da razmotrite premeštanje fotografija, video snimaka i muzike, na eksterni drive.

Ako vaš PC ili laptop ima konvencionalni hard disk, može mu pomoći i defragmentacija. (Start > Control Panel, Disk Defragmenter),

Pokrenite i Error Checking, koji skenira disk u potrazi za greškama u sistemu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: