EU će budno motriti na Apple

Nekolicina velikih telekomunikacionih kompanija je izrazila bojazan da će se urušiti tržište zbog subvencija koje Apple traži da bi se u njihovoj ponudi našli Appleovi proizvodi , zbog čega će nadležni za praćenje monopolskog ponašanja u EU pojačati nadzor u ovoj oblasti.

Tehnopolis

Izvor: Izvor: telegraph.co.uk

Subota, 23.03.2013.

14:21

Default images

Iako protiv Applea nije podneta nijedna formalna prijava Evropskoj komisiji o monopolskom ponašanju, nekoliko telekomunikacionih operatera je ukazalo na moguće probleme u poslovanju.

Žalbe se odnose kako na procenat podele profita između Applea i teleoperatera, tako i na subvencije koje Apple traži kako bi operateri imali u svojoj ponudi njihove proizvode. Tako se po nekim neproverenim informacijama iz nekih od telekomunikacionih kompanija pojavila vest da Apple visokim procentom od svakog sklopljenog ugovora praktično ucenjuje telekomunikacione kompanije jer traži polovinu ostvarenog prihoda.

Na ovogodišnjem kongresu o mobilnim tehnologijama u Barseloni nekoliko telekomunikacionih operatera se žalilo da su razne kompanije, od Applea do BBC-a, koristile njihove 3G i 4G mreže kako bi isporučivale svoj sadržaj, ali da nisu želele da podele troškove ulaganja i održavanja za njih.

Pritužbe Evropskoj komisiji zapravo nagoveštavaju širu i oštriju bitku između teleoperatera, proizvođača opreme i kreatora sadržaja, poput Applea i Googlea, koji obezbeđuju nove digitalne servise i distribuiraju se kroz telekomunikacionu infrastrukturu.

Predstavnik za štampu Evropske komisije je u petak rekao da su regulatorna tela koja se bave konkurencijom obaveštena o zabrinutosti zbog načina na koji Apple distribuira svoje proizvode.

"Još uvek nema zvaničnih prijava, ali budno motrimo na to šta se događa na tržištu i intervenisaćemo ukoliko primetimo bilo kakav način monopolskog ponašanja" rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: