Facebook kupio Microsoft Atlas

Facebook je kupio Microsoft-ovu Atlas platformu koja pomaže oglašivačima da postave oglase na sajtove i prate njihov uticaj, što je važan deo ambicioznog projekta društvene mreže vrednog četiri milijarde dolara.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 28.02.2013.

22:53

Default images

Iako još nisu objavljene pojedinosti o ceni, ranije ovog meseca AdAge sajt spekulisao je o 100 miliona dolara.

Microsoft je dobio Atlas kao deo 6,2 milijarde dolara vredne kupovine aQuantive koji sada prodaje iz delova.

U medijima su se mogle pročitati oprečne analize o tome zašto se Facebook odlučio na ovaj korak – ili je želeo da nadogradi mrežu oglašivača, ili da popravi interni biznis.

Ispostavlja se da su obe verzije tačne.

Facebook ima plan da koristi Atlas-ove sposobnosti praćenja podataka van Facebook-a kako bi proverio vrednost reklama koje se trenutno nalaze na sajtu, što će im dati i mogućnost da povećaju i cenu oglašavanja.

Kada Facebook reklame budu postigle istu cenu kao i Google oglasi (trenutno vodeći), ta kuća konačno može da se okrene drugim sajtovima.

To se svakako neće desiti u skorijoj budućnosti.

Integracija i “remont” Atlas-a koji je Microsoft zapustio tokom godina, trajaće mnogo meseci, a celi projekat neće biti gotov ni u celoj narednoj godini.

Posle toga, nemojte se iznenaditi ako Facebook pokuša da vam proda nešto preko sajta koji ne poseduje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: