Samsung zaposlio sudiju koji ga je odbranio

Korejski gigant Samsung unajmio je sudiju koji je prošle godine presudio u njihovu korist u slučaju koji je protiv kompanije pokrenula konkurentska kompanija Apple.

Tehnopolis

Izvor: Izvor: telegraph.co.uk

Četvrtak, 28.02.2013.

17:48

Default images

Naime, sudija Robin Džejkob je presudio da Samsunogov proizvod Galaxy nije povredio patentna prava i kopirao dizajn kompanije Apple i njihovog proizvoda iPad, a apelacioni sud u Londonu je ovu presudu i potvrdio.

Kao dopuna presudi tada je Appleu naloženo da da u štampanim i elektronskim medijima objavi tekst u kojem priznaje da Samsung nije kopirao iPad, a ova korejska kompanija se trenutno nalazi u posebnom sporu oko patenata sa proizvođačem telefona Ericssonom.

U međuvremenu Samsung je u Americi prijavio Robina Džejkoba kao člana njihovog pravnog tima, a stručnjaci upućeni u ovu tematiku smatraju da ovim potezom Samsung nije prekršio nikakav zakon i da su nadležni u kompaniiji dobro razmislii pre nego što su ga angažovali.

Angažovanje bivšeg sudije koji je odlučivao o slučaju u kojem je jedna od stranaka bio njegov sadašnji poslodavac nije u Engleskoj zabranjena (mada to može izazvati razlilčita tumačenja), a naročito nije problem ukoliko je angažovan van Engleske, smatraju stručnjaci.

Džejkob je u sporu između Applea i Samsunga odlučio da su razlike između dva proizvoda evidentne, naglašavajući da je pozadina iPada skoro bezlična dok se na uređaju Galaxy duž jede ivice nalazi poseban, drugačiji obojeni deo koji sadrži kameru i blic. Na osnovu toga je zaključio da je Appleov minimalistički dizajn "hladniji" i da zbog toga potrošači ne mogu biti dovedeni u zabludu da kupe pogrešni proizvod.

Ovaj slučaj je bio samo jedan od brojnih sudskih sporova u koji su vodile ove dva informatička džina poslednjih meseci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: