Decenija Vikipedije na srpskom jeziku

Najveća enciklopedija na srpskom jeziku, Vikipedija, na današnji dan slavi svoju prvu deceniju postojanja.

Izvor: Beta
Podeli

Vikipediju na srpskom jeziku sada sadrži više od 180.000 napisanih članaka, saopšteno je iz Vikimedije Srbija.

Sajt mesečno u Srbiji pogleda preko 17 miliona ljudi, a prema podacima Aleksa rankinga, Vikipedija je sedmi po posećenosti sajt u Srbiji.

Za svojih deset godina, na Vikipediju na srpskom jeziku registrovalo se preko 100 000 korisnika, koji su svojim člancima doprineli svekolikom ljudskom znanju. Vikipedija na srpskom jeziku do današnjeg dana broji preko 180 000 napisanih članaka.

Kada bi se stvorila mogućnost da taj onlajn sadržaj ode u štampu, Vikipedija na srpskom bi imala 45 tomova! To bi ujedno bila najobimnija enciklopedija ikada napisana na srpskom jeziku. Od 284 jezičke verzije, Vikipedija na srpskom nalazi se na 29. mestu po veličini.

"Kada bi se stvorila mogućnost da taj onlajn sadržaj ode u štampu, Vikipedija na srpskom bi imala 45 tomova", navodi se u saopštenju Vikimedije i dodaje da bi to to bila najobimnija enciklopedija ikada napisana na srpskom jeziku.

Vikipedija na srpskom jeziku primećena je i na medjunarodnom nivou. Vebfest festival, najveći te vrste u ovom delu Evrope, 2009. godine proglasio je Vikipediju na srpskom nosiocem titule najboljeg edukativnog sajta za tu godinu.

Vesti

Facebook kupio Microsoft Atlas

Facebook je kupio Microsoft-ovu Atlas platformu koja pomaže oglašivačima da postave oglase na sajtove i prate njihov uticaj, što je važan deo ambicioznog projekta društvene mreže vrednog četiri milijarde dolara.

Vesti četvrtak 28.02. 22:53 Komentara: 4

Novi Sony fotoaparati i objektivi

Kompanija Sony predstavila je nove fotoaparate sa izmenjivim objektivima, NEX-3N i α58, kao i tri nova A-mount objektiva, koje korisnicima omogućavaju da prave vrhunske fotografije, saopšteno je iz kompanije.

Vesti četvrtak 28.02. 08:45 Komentara: 4
strana 1 od 66 idi na stranu