40. rođendan najstarije video-igrice

Poslednji novembarski dan obeležava se kao rođendan najstarije video-igrice na svetu po imenu “Pong” koja danas puni četrdeset godina.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 30.11.2012.

13:30

Default images

Veoma jednostavnu dvodimenzionalnu simulaciju stonog tenisa kreirao je Allan Alcron i 29. novembra 1972. godine lansirao ju je na tržište pod okriljem kompanije Atari.

Pong je ubrzo postigao veliku popularnost širom sveta, koja je rasla sa rastućom prodajom televizora.

Svedeno kretanje dveju ploča između kojih se kreće loptica tokom godina su zamenile mnogo složenije i  vizuelno raskošnije igrice, ali Pong je zadržao veliki broj fanova. Prema procenama, “Pong” na tržištu video-igara još uvek godišnje zarađuje više desetina miliona dolara.

U tekstu objavljenom 1974. godine, američki časopis “Time” po prvi put je posvetio opširan tekst jednoj video-igrici. Tom prilikom Pong je opisana kao tipična igrica, elektronska stimulacija stonog tenisa, koja uživa veliku popularnost.

“Pravila su slična onima koja važe u pravom stonom tenisu ali imaju jednu značajnu razliku od takođe popularnih flipera: igrači mogu lako da nauče kako da manipulišu svojim “rektetima” kojima igraju, i tako utiču na brzinu kretanja loptice”, piše “Time” u prvom aprilskom izdanju iz 1974.

U članku se dodaje da je igra ubrzo postala popularna među svim uzrastima a naročito među studentima. Tada sprovedeno istraživanje pokazalo je da je “Pong” druga omiljena zabava studenata u američkim kampusima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: