Microsoft isprašio Google na sudu

Ne izmeni li značajno svoj operativni sistem Android, Google će biti suočen s dodatnim ograničenjima prodaje svojih proizvoda u Nemačkoj.

Tehnopolis

Izvor: tportal.hr

Petak, 21.09.2012.

14:59

Default images

Nemački sud presudio je da nekoliko Motorola tableta i telefona krši patentna prava na način na koji aplikacije obrađuju različite vrste podataka koje korisnici unose. Samsung, HTC i drugi proizvođači plaćaju licence na korišćenje te tehnologije, no Motorola se opirala.

Ne izmeni li značajno svoj operativni sistem Android, Google je suočen s dodatnim ograničenjima prodaje svojih proizvoda u Nemačkoj. Ta je zemlja ekonomski najjača članica Evropske unije.

Naime, to je treća Microsoftova pobeda na nemačkim sudovima protiv Googlea u poslednjih nekoliko meseci. A sud je ovog puta uzeo u obzir i prethodne presude. Microsoft je već najavio kako će zatražiti zabranu prodaje Motorolinih proizvoda te pozvao tu kompaniju da počne da plaća licence.

Iz Googlea su šturo saopštili da čekaju pisanu presudu i razmatraju opcije koje imaju na raspolaganju, uključujući i žalbu.

U spornom patentu, piše BBC, navodi se kako su telefoni premali za punu tastaturu, zbog čega je potrebno osmisliti nove načine kako korisnici mogu uneti podatke. Opisuje korišćenje tastatura sa slovima i brojkama na ekranu, interfejs za pisanje rukom i crtanje i prepoznavanje glasa.

Potom opisuje softver koji bi povezivao mehanizme za unos podataka i aplikacije na uređajima.

Prednost tog pristupa je u tome što programeri ne moraju pisati uputstva za svoje proizvode, što olakšava stvaranje novih programa.

Za razliku od tvrdnji u drugim tužbama vezanim za intelektualna prava, u ovom slučaju sporna se tehnologija odnosi na ključni sastavni, a ne tek vizuelni deo Androida. Zbog toga će Googleu biti teško dapronađe rešenje kojim će zaobići problem i skinuti Microsoft s vrata.

Microsoft sad može da zatraži zabranu prodaje ili opoziv proizvoda, za šta mora položiti jemstvo u iznosu od više miliona vra, koju može izgubiti prihvati li viša sudska instanca Googleovu žalbu. A može se dogoditi i da će morati da nadoknadi Googleu štetu za gubitak zbog neostvarene prodaje.

Ipak, bilo koji potez bio bi simbolične naravi, jer je već naterao Motorolu na povlačenje s polica nemačkih prodavnica nakon što je dobio prethodne parnice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: