AMD predstavio nove procesore FirePro

AMD je predstavio nove procesore iz serije FirePro, koji u sebi sadrže integrisane centralne (CPU) i grafičke (GPU) procesorske jedinice, za razliku od ranijih modelaiz ove serije koji su imali samo grafičke procesorske jedinice.

Tehnopolis

Izvor: Izvor: G.B./www.mikro.rs

Petak, 10.08.2012.

12:27

Default images

Radi se o modelima FirePro A300 i FirePro A320, koji kombinuju centralne i grafičke procesorske jedinice na sličan način kao AMD-ovi aktuelni procesori iz serija A,C i E, koji se koriste u prenosivim i stonim računarima. Za razliku od ranijih AMD-ovih procesora namenjenih računarima sa Radeon grafičkim jezgrima, koji su namenjeni kućnim korisnicima, novi modeli imaju FirePro grafička jezgra, što im obezbeđuje karakteristike koje uobičajeno imaju zasebne grafičke kartice.

Novi procesori FirePro su namenjeni za upotrebu u radnim stanicama, na kojima se obavljaju zahtevne multimedijske aplikacije ili inženjerske CAD/CAM aplikacije.

Procesor FirePro A300 ima četiri centralne procesorske jedinice koje rade na 4 GHz i 384 grafička jezgra koja rade na 760 MHz. Potrošnja procesora iznosi 65 vati. Procesor FirePro A320 ima četiri centralne procesorske jedinice koje rade na 4,2 GHz i 384 grafička jezgra na 800 MHz, a potrošnja mu iznosi 100 vati.

Novi procesori će omogućiti proizvođačima računara da dizajniraju manje i energetski efiksnije radne stanice, sa bolji performansama od ranijih modela, saopštio je AMD. Takođe, novi procesori će doprineti snižavanju cene računara, jer više neće biti potrebe za ugradnjom posebnih procesorskih jedinica, kaže se u AMD-ovom saopštenju.

Novi procesori će unaprediti i paralelno procesiranje podataka, tako što će koristiti združenu snagu centralnih i grafičkih procesorskih jedinica. Neki od najbržih svetskih superkompjutera korisite upravo ovakav način rada, odnosno kombinaciju centralnih i grafičkih procesorskih jedinica za izvršavanje kompleksnih matematičkih i naučnih aplikacija, budući da su se grafički procesori pokazali kao brži za obavljanje nekih specijalizovanih zadataka.

Novi procesori će podržavati rad sa više monitora i rezoluciju do 10240 x 1600 piksela, tako da će prikaz moći da se “raširi” na više monitora. Poslove obrade videa visoke definicije će na sebe preuzeti grafička jezgra, kako bi se centralna procesorska jedinica oslobodila za druge zadatke, navodi AMD.

Procesori FirePro će konkurisati Nvidijinim procesorima Quadro i Tesla, ali cena po kojoj će se prodavati nije saopštena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: