Od danas slobodna registracija .srb domena

Danas u podne kreće slobodna registracija nacionalnog domena na ćirilici .срб.

Podeli

Ovim se završava period u kome su vlasnici postojećih .rs domena imali pravo prvenstva na registrovanje ćiriličkog pandana svog domena, takozvano pravo preče registracije, koje je trajalo od 27. januara.

Od danas u 12 časova slobodne domene na ćirilici mogu da registruju svi, s tim što će vlasnici postojećih .rs domena do 1. novembra to moći da učine po promotivnoj ceni od 1. dinar.

Cena registracije domena na ćirilici zavisi od pojedinačnih ovlašćenih registara, a RNIDS je registrima naplaćuje 500 dinara, odnosno 250 dinara za poddomene.

Srbija je druga zemlja koja je dobila svoj domen na ćirilici, posle Tusije, a .срб je jedan od predloga koji je imao najviše glasova internet korisnika u Srbiji, a zatim ga je i ICANN odobrio.

Iz RNIDS-a kažu da je pred kraj prve faze registracije, 26. i 27. jula registrovano skoro 1.000 domena na ćirilici i sada ih ukupno ima preko 5.000.

Više o nacionalnom domenu na ćirilici možete pročitati ovde ili na zvaničnom sajtu њњњ.срб.

Vesti

HTC predstavio HTC Desire x

HTC korporacija predstavila je HTC Desire X, smartfon koji donosi "odličnu kameru, zadivljujući zvuk i neverovatnu snagu i brzinu". Ovaj uređaj ima dual-core 1GHz Qualcomm® Snapdragon S4™ procesor i brojne društvene funkcije.

Vesti petak 31.08. 16:35 Komentara: 34

Hakeri napadaju naftaše

Hakeri su virusom oborili kompjuterski sistem katarske naftne kompanije RasGas, drugog najvećeg svetskog proizvođača tečnog prirodnog gasa i to samo nekoliko dana nakon napada na još jednog naftnog giganta Aramko.

Vesti petak 31.08. 12:12 Komentara: 2

Japan: Samsung uzvratio udarac Appleu

Nakon žestokog udarca u SAD i presude po kojoj Samsung treba da plati Appleu milijardu dolara zbog povrede patenata, južnokorejski gigant je uzvratio na drugoj strani sveta - u Japanu. Doduše neuporedivo blaže.

Vesti petak 31.08. 09:33 Komentara: 61

Apple 1 na aukciji za 127000$

Još jedan primerak originalnog Apple 1 kompjutera biće uskoro na aukcijskoj prodaji, a ovoga puta se očekuje da vlasniku donese više od 127.000$, "džabe" u odnosu na prethodni primerak koji je bio u opticaju.

Vesti četvrtak 30.08. 15:50 Komentara: 29
strana 1 od 74 idi na stranu