Predstavljen tablet Nexus 7

Google je uradio ono što je Amazon svojevremeno izveo sa svojim Kindle Fireom – predstavio je tablet Nexus 7 optimizovan za sadržaje iz svoje mrežne prodavnice Google Play u kojoj nudi knjige, igrice, TV emisije, filmove, aplikacije i magazine.

Tehnopolis

Izvor: Mikro

Četvrtak, 28.06.2012.

09:16

Default images

Tablet, koji je napravio Asus, istovremeno je i prvi uređaj sa najnovijom verzijom 4.1 operativnog sistema Android (Jelly Bean), koja će se pojaviti sredinom jula.

Nexus 7 u verziji sa 8 GB koštaće 200 dolara a sa 16 GB biće 50 dolara skuplji. Tableti se mogu naručiti odmah, za početak samo u SAD, Velikoj Britaniji, Kanadi i Australiji, a isporuka će početi otprilike u isto vreme kad se pojavi Android 4.1.

Ukoliko ste pratili glasine o Nexusu 7 verovatno već znate većinu njegovih specifikacija.
Ima ekran dijagonale 7 inča rezolucije 1280 x 800 piksela, 8 GB ili 16 GB za podatke, 1 GB radne memorije i procesor Tegra 3 sa četvorojezgarnom centralnom jedinicom i dvanaestojezgarnim grafičkim procesorom GeForce.

Podržava 802.11 b/g/n Wi-Fi, Bluetooth, GPS i komunikacije u bliskom polju (NFC) i ima prednju kameru od 1,2 megapiksela.

Google tvrdi da se na njemu video može neprekidno gledati devet sati, a da na čekanju baterija drži 300 sati.

Uređaj je težak 340 grama.

Osim toga, Nexus 7 će sadržati i novu verziju programa Google Currents, koji sadrži i novu funkciju za prevođenje (Google Translate) kako bi se bilo koji sadržaj prebacio na neki drugi jezik.

Kao i pomenuti Kindle i Nexus 7 nudi prolaz do svih sadržaja koji se mogu kupiti ili iznajmiti u njegovoj mrežnoj prodavnici. Nije jasno da li će postati „mašina za kupovine“, kako su neki opisali Amazonov Kindle Fire zbog besprekornog pristupa Amazonovoj mrežnoj prodavnici, ali Google bi svakako voleo da Nexus 7 bude upravo to.

Nexus 7 ima i widget s personalizovanim preporukama za sadržaj koji se kupuje na Google Playu. Može se podesiti tako da pokazuje samo neke vrste medija, na primer, igrice, filmove i knjige.

Da bi podstakao kupovine u svojoj mrežnoj prodavnici (i stvorio naviku), Google će uz Nexus 7 neko vreme davati i bonus kredit od 25 dolara, a na njemu će biti instalirani "Transformersi" (Tamna strana meseca), "Bornova dominacija" (deveti roman Erika van Lustbadera u seriji o Bornu) i nekoliko magazina.

Nexus 7 će biti i prvi uređaj na kome je Chrome defaultni pretraživač. U ovom trenutku nije još jasno da li će to biti slučaj na svim uređajima koji koriste Android 4.1 ili će se to odnositi samo na Nexus 7.
U sredu (28. 6) su prikazane i novine u korišćenju Business Photos, funkcionalnosti slične Street Viewu, koja omogućava da se zaviri unutar poslovnih prostorija na „kompasni način“. Naime, sada se zahvaljujući vezi s ugrađenim žiroskopom možete okretati po prostoriji tako što ćete okretati uređaj umesto da povlačite prstom po ekranu.

Nexus 7 nudi i funkcionalnost nazvanu Google Now. To je neka vrsta ličnog digitalnog pomoćnika nalik Appleovoj Siri, koji i bez pitanja može da pruži dosta korisnih informacija. Ukoliko, na primer, imate zakazan susret s nekom osobom na drugom kraju grada, upozoriće vas kad treba da krenete i ponuditi optimalnu rutu za stizanje na dogovoreno mesto.

Pružiće vam automatski i rezultate omiljenih timova, informacije o letovima i vremenu.

Čini se da bi Nexus 7 zbog niske cene, tesne intergacije s Google Playom i impresivnih specifikacija, mogao postati najuspešniji Android tablet do sada.

Najozbiljniji konkurenti su mu Amazonov Kindle Fire, koji košta 200 dolara (ali se u julu očekuje nova verzija) i Samsungov Galaxy Tab 2 od 250 dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: