Telenor unapređuje Pametnu mrežu

Projekat unapređenja Pametne mreže omogućiće korisnicima u Srbiji realnu brzinu preuzimanja protoka od 10 do 20 Mbs.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 19.06.2012.

14:58

Default images

Telenor je prošle godine predstavio projekat Pametna mreža, koji je podrazumevao kompletno renoviranje mreže. Kao rezultat ovog projekta pokrivenost 3G signalom iznosi ove godine 74 posto, dok je prošče godine iznosila 65.

Međutim, od marta ove godine, krenulo se sa novim unapređenjem.
Photo: Telenor
Bazne stanice, koje su do sada u najvećem broju slučajeva podržavale 3G, od sada će podržavati HSPA+ tehnologiju, najavljeno je danas iz Telenora. HSPA+, odnosno u teoriji do 42Mbs, dostupno je na preko 50 baznih stanica, a u narednih par meseci, odnosno do septembra, sve Telenorove bazne stanice, njih oko hiljadu, podržavaće HSPA+, rekao je Srđan Dankulov, direktor za tehničko planiranje u Telenoru.
Photo: Telenor
Za sada nova tehnologije uvedena je u šest gradova, Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Pančevu, Kragujevcu i Nišu, a korisnicima je na raspolaganju modem koji će im omogućiti da iskoriste pun potencijal obnovljene mreže. Oni sa starijim modemima na obnovljenim stanicama moći će lakše da ostvare maksimalne brzine koje njihovi uređaji podržavaju.

„Kompletno renoviranje mreže prošle godine, koje je unapredilo i brzinu protoka podataka i pokrivenost našim signalom 3G, sada dozvoljava, pomoću nove tehnologije, veće brzine protoka. Kod nas još nema uređaja koji podržavaju ovu tehnologiju, osim ovog modema koji nudimo. Naša mreža spremno dočekuje ove uređaje koji će se tek pojaviti na tržištu i odmah ćemo ih uvrstiti u ponudu", rekao je Marek Slačik, izvršni direktor marketinga kompanije Telenor Srbija.

Iz Telenora je rečeno i da su već neko vreme spremni da ponude četvrtu generaciju mobilne mreže, ali da se za pružanje te usluge korisnicima čeka na regulativu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: