Sony - vrednost akcija najniža od 1980.

Akcije kompanije Sony pale su danas ispod 1.000 jena po prvi put od 1980, nakon pada svetskih berzi, ali i kao signal da kompanija nije uspešna kao pre tri decenije, kada je lansirala popularni uređaj vokmen.

Tehnopolis

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 04.06.2012.

12:23

Default images

Sony beleži gubitke četiri uzastopne godine, a u ključnom sektoru proizvodnje televizora već osam godina, prenela je agencija AP.

Snažan jen, zbog kog su smanjeni prihodi iz inostranstva, kao i prirodne katastrofe u Japanu i na Tajlandu doprineli su problemima kompanije.

Akcije ove kompanije pale su jutros u Tokiju na 990 jena, da bi se potom neznatno oporavile. Japanski indeks Nikei 225 potonuo je za dva odsto, nakon što su najnoviji podaci iz SAD pokazali da je broj novozaposlenih u toj zemlji u maju značajno smanjen.

Sony je saopštio da je to prvi put da su akcije pale ispod 1.000 jena od avgusta 1980, godinu dana nakon lansiranja popularnog portabl kasetofona - vokmena, iz 1979.

Akcije su na vrhuncu bile u martu 2000., kada su vredele 16.950 jena.

Sony je prošlog meseca saopštio da je u godini zaključno sa martom evidentiran rekordni gubitak od 457 milijardi jena (5,7 milijardi dolara).

Sony planira da otpusti oko 10.000 radnika, ili šest odsto ukupne radne snage. Kompanija koja je tokom 1980-ih smatrana inovatorom, posustala je nakon što su digitalni muzički plejeri i televizori sa ravnim ekranom postali popularni.

Na ključnom tržištu televizora, kompaniju ugrožavaju južnokorejski Samsung i drugi azijski konkurenti.

Uprkos gubicima, Sony ostaje posvećen proizvodnji televizora, a predsednik Kazuo Hirai obećao je da će smanjiti troškove i ostvariti profit u naredne dve godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: