Holandski parlament odbacio ACTA

Poslanici holandskog parlamenta izglasali su odluku protiv potpisivanja sporazuma o zaštiti autorskih prava na internetu (ACTA), bez obzira na to kako će se izjasniti Evropski parlament u junu.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 30.05.2012.

11:36

Default images

Odluka je izglasana i i bez obzira na stav holandske vlade, koja je ranije odlučila da suspenduje odluku o potpisivanju ACTA dok mišljenje o njoj ne da Evropski sud pravde.

Zaključak poslanika holandskog parlamenta je da se ACTA može tumačiti na načine koji su suprotni privatnosti i internet slobodi, i zato se ne sme potpisati, a zahtev koji su izglasali takođe sprečava druge parlamentarce u budućnosti da glasaju za sporazume poput ACTA.

"Zaštita autorskih prava bi se više trebala usmeriti na povećanje dostupnosti legalnih sadržaja na internetu", stoji u zaključku.

"Sporazum ACTA treba skloniti sa dnevnog reda, bez obzira kakvu odluku donese Evropski parlament", rekao je poslanik holandskog parlamenta Kees Verhoven, glavni zagovarač nepotpisivanja sporazuma koji je pokrenuo tu temu juče u parlamentu, prenela je ruska televizija RT.

Predstavnica holandskog Ministarstva privrede, poljoprivede i inovacija Liza Neves Gonkalves, rekla je da je vlada ranije ove godine saopštila da neće potpisati ACTA sve dok se ne objasni da on ne krši ustav Holandije i EU.

Sporazum ACTA u januaru su potpisale 22 države članice EU, SAD, Japan, Kanada, Novi Zeland, Australija, Singapur, Južna Koreja, Maroko, Meksiko i Švajcarska.

Dokument nisu potpisale članice EU - Nemačka, Estonija, Slovačka, Kipar i Holandija, dok su Češka, Poljska i Letonija saopštile da odustaju od ratifikacije sporazuma.

Evropska komisija je saopštila da dokument trebaju ratifikovati sve zemlje potpisnica da bi on stupio na snagu.

Sporazum je izazvao negodovanje među aktivistima pokreta za slobodu govora, koji smatraju da ACTA vlastima daje više ovlaštenja i da ide dalje od kontroverznog američkog zakona - Stop on line piratskim aktima (SOPA).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: