HP pretekao Apple na tržištu PC-ja

Prema najnovijim podacima koje je objavila istraživačka firma Canalys, HP je preuzeo vodeću poziciju proizvođača personalnih računara nakon prvog kvartala 2012.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 04.05.2012.

11:03

Default images

Apple je 2011. godinu završio na vrhu zahvaljujući odličnoj prodaji iPada oko božićnih praznika, ali je ona opala u prvom tromesečju 2012.

U periodu januar-mart 2012. Apple je prodao 15,8 miliona PC-ja (od toga 11,8 miliona iPada), a HP oko 40.000 jedinica više.

Na trećem mestu je Lenovo, sa impresivnim godišnjim rastom od 50%, a iza njega su Acer i Dell.

Tržište PC-ja je poraslo za 21% (prodato je ukupno 107 miliona uređaja), pre svega zahvaljujući tabletima, koji postaju sve značajniji deo ovog sektora.

Dok je prodaja desktopa porasla za 11 % a laptopova za 8 %u prvom kvartalu ove godine, broj prodatih tableta je 200 % veći nego u istom periodu prošle godine.

Apple i Amazon predvode listu kompanija sa najviše prodatih tableta, dok su iza njih Samsung, Lenovo i Asus.

Iako sve veće tržište tablet računara ne ugrožava prodaju desktop i laptop kompjutera, ono izgleda raste na račun netbooka - Canalys procenjuje da je prodaja netbooka opala za 34 osto, što je šesti uzastopni pad prodaje na kvartalnom nivou.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: