Raspberry Pi čeka na oznaku CE

Isporuke malenog računara Raspberry Pi privremeno su obustavljene, jer su dva glavna distributera odbila da ga isporuče bez oznake CE (Conformité Européenne), koja potvrđuje usklađenost s evropskim normama i nalazi se na većini tehnoloških proizvoda.

Tehnopolis

Izvor: Mikro

Ponedeljak, 02.04.2012.

08:18

Default images

Problem je postao vidljiv prošle nedelje kad su distributeri RS Components i element14/Premier Farnell pomerili datume isporuke čak za avgust.

Tvorci računara su potvrdili da je prva količina od 2000 ploča stigla u Veliku Britaniju, ali će se naručiocima dostaviti tek kad se zadovolji pomenuti administrativni uslov. Oni su smatrali da im znak CE nije bio neophodan, jer se radi o ploči bez kućišta, ali isporučioci žele da se obezbede od bilo kakvih administrativnih prigovora.

„Na snovu preliminarnih merenja, očekujemo da će zračenja našeg proizvoda bez kućišta zadovoljiti zahteve kategorije A bez ikakvih modifikacija, a možda i kategorije B, koji su nešto strožiji i od kojih smo ranije očekivali da će zahtevati metalizovano kućište“, navodi se u objavljenom saopštenju.

Kad će se tačno dobiti znaka CE nije jasno, što verovatno objašnjava zašto su se obratili nadležnom telu za poslovanje, inovacije i veštine (Department for Business, Innovation and Skills, BIS) da im pomogne po ovom pitanju.

Ploče su trebale da se isporuče za par dana ili nedelja ali sada je teško predvideti kada će to biti.

„Još jednom se izvinjavamo zbog zbrke koju je izazvao ovaj problem. Čvrsto smo uvereni da će isporuke uslediti znatno pre avgusta“, piše u poruci koju je uputio element14.

Ovaj maleni personalni računar na matičnoj ploči bez kućišta, omogućava osnovnu obradu teksta, internet i video aplikacije. Raspolaže priključcima za ulazne signale, monitor i umrežavanje a može da koristi nekoliko različitih distribucija Linuxa. Razvijan je nekoliko godina i služi da promoviše programiranje među đacima i studentima.

U neku ruku cilj mu je sličan onom koji je postavio i projekat One Laptop Per Child, koji deci u zemljama u razvoju treba da obezbedi jeftin prenosivi ili tablt računar. Međutim, tehnoentuzijasti vide u njemu dobru priliku i za razne druge primene, tako da su počeli da razvijaju medijske, obrazovne i emisione aplikacije čim je najavljen u maju prošle godine. Hobisti ga vide kao moćniju verziju ploča poput Arduina i već smišljaju kako će ga primeniti, na primer, u robotici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: