Elpida pred bankrotom

Japanska kompanija Elpida Memory, treći po veličini proizvođač DRAM memorija na svetu, podnela je u ponedeljak u Tokiju zahtev za bankrotsvom, navodeći da su joj dugovi od marta prošle godine narasli na 448 milijarde jena (5,5 milijardi dolara).

Tehnopolis

Izvor: Mikro

Utorak, 28.02.2012.

20:44

Default images

Kompanija nije bila u stanju da nadoknadi ogromna ulaganja u proizvodne kapacitete u 2006. i 2007. godini, koji su doveli do prekomerne ponude memorija i snizili jediničnu cenu. Potom se 2008. našla na udaru globalne ekonomske krize i drugih faktora kao što su jak japanski jen i prošlogodišnje poplave u Tajlandu, što je sve zajedno bilo više nego što je mogla da podnese.

Mada je sudbina Elpide još uvek nepoznata, analitičari kažu da ukoliko kompanija obustavi proizvodnju to će proizvođače računara naterati da podignu cene ili da smanje kapacitete memorija u svojim proizvodima. To bi moglo uticati i na rast tržišta mobilnih telefona na kome su margine izuzetno male, jer je Elpida bila i glavni proizvođač dinamičkih memorija za mobilne aparate.

Elpida će potražiti spoljnog investitora i pokušati da preokrene tok poslovanja. Njeni problemi nisu novi. U 2009. imala je slične probleme ali je od velikih japanskih banaka i vlade dobila zajmove u visini od 110 milijardi jena, a dugo se predviđalo da će ili pokušati da nađe partnera, kao što je američki proizvođač dinamičkih memorija Micron, ili će se potpuno povući iz posla.

Zahtev je podnet u trenutku kad cene DRAM memorija nastavljaju svoj višegodišnji pad izazvan prekomernom ponudom. Cene većine najraširenijih DRAM čipova nedavno su pale na manje od polovine vrednosti od pre godinu dana.

Pošto se tržišni uslovi zaoštravaju, manji igrači se sve više istiskuju s tržišta i sada samo četiri kompanije drže 99% svetskog tržišta, pri čemu Samsung drži više od polovine. U 2009. nemačka Qimonda je podnela zahtev za bankrotstvom i likvidirala svoje gazdinstvo.

Elpida je formirana 1999. spajanjem proizvodnih potencijala kompanija NEC i Hitachi. Do povezivanja je došlo kad su druge japanske kompanije, uključujući Fujitsu i Toshiba, potpuno napustile proizvodnju DRAM memorija.

Japanska vlada koja je prethodno priskočila u pomoć, nevoljno gleda na to što gubi svog jedinog nacionalnog proizvođača i praktično prepušta ovu industriju Južnoj Koreji.

Elpida je u četvrtom tromesečju 2011. držala 15,4% tržišta DRAM memorija tako da je bila iza Samsunga sa 53% i Hynixa sa 22,9%. Spajanjem s Micronom, četvrtim proizvođačem na listi, nastao bi entitet čiji bi udeo bio jedan Hynixovom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: