EU: Istraga oko Samsunga

Nadležna tela Evropske unije istražuju da li je Samsung pokušao da nezakonito spreči svoje konkurente da koriste neke od ključnih patenata za mobilne uređaje, prenosi agencija AP.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 31.01.2012.

15:27

Default images

Iz Evropske komisije danas stiže informacija da postoji sumnja da Samsung nije dao drugim kompanijama pristup patentima u svom vlasništvu, putem licenciranja, iako se obavezao da će to činiti još 1998. godine.

“U 2011. godini Samsung je tražio izricanje privremene mere u nekoliko zemalja članica uređaja protiv proizvođača konkurentskih uređaja na osnovu povreda patentata koji su proglašeni suštinskim za primenu evropskih standarda u telefoniji”, rečeno je iz Komisije.

Associated Press piše da Evropska komisija misli da je Samsung možda prešao granice time što je podneo tužbe zbog korišćenja ključnih patenata vezanih za 3G wireless tehnologiju protiv svojih konkurenata uključujući i Apple.

Portparol Evropske komisije rekao je da se istraga pokreće nakon sopstvenog istraživanja tržišta, ne na osnovu žalbi konkurenata, ali nije isključio ni mogućnost da se slične istrage sprovedu i protiv onih kompanija koje strateški koriste svoje patente kako bi zabranile prodaju konkurentskih uređaja.

Iz Samsunga nisu želeli da daju komentar, a detalje istrage možete videti ovde.

Ukoliko se istraga pokaže da je Samsung kriv, može platiti odštetu do 10 posto ukupnog godišnjeg prihoda, prenosi AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

19 h

Podeli: