Apple pokreće "revoluciju" u školama

U Muzeju Gugenhajm u Njujorku Apple je u četvrtak predstavio svoj novi servis digitalnih udžbenika - iBooks 2.

Tehnopolis

Izvor: Reuters

Petak, 20.01.2012.

11:09

Default images

Apple je na ovom projektu radio sa renomiranim izdavačima kao što su Pearson PLC, McGraw-Hill i Houghton Mifflin Harcourt, a procena stručnjaka je da su ova tri izdavača odgovorna za 90% udžbenika koji se prodaju u SAD.

Appleov direktor marketinga Fil Šiler predstavio je i alatku za oblikovanje digitalnih i interaktivnih udžbenika, iBooks Author, i demonstrirao kako čak i nastavnici/profesori mogu da kreiraju knjige za učenike za iBooks 2. Appleova pažnja ovoga puta usmerena je na edukativno, ali i poslovno tržište. U isto vreme Apple je promovisao i aplikaciju iTunes U za studente.



Procene su da je tržište digitalnih udžbenika vredno više od 8 milijardi dolara i da je na ovaj način Apple Inc. sa partnerima ušao u direktnu borbu sa Amazonom i drugim kompanijama koje žive od ovog tržišta. Apple smatra da će se tradicionalno tržište udžbenika značajno promeniti i da će sada akcenat sa sadržaja biti prebačen na hardver i u prvi plan staviti iPad, koji se po procenama u Appleu već u velikom broju (1,5 miliona) koristi u obrazovanju. I izdavači vide u ovom veliku šansu da ožive i prošire tržište.

"Divim se Stivu Džobsu i Appleu zato što su imali viziju i pritom je progurali kroz iPad", rekao je Teri Megrou, izvršni direktor McGraw-Hilla. On je rekao da je u razgovoru s osnivačem Apple i njegovim saradnicima od juna prošle godine o pretvaranju udžbenika u aplikacije. Takođe, Megrou je rekao da će stavljanje udžbenika na iPad otvoriti tržište izvan srednje škole i fakulteta na svakodnevne potrošače.

"Mislim da će bez sumnje ovo otvoriti mogućnost za učenje za bilo koga i bilo gde."

Osnovni plan je da se omogući učenicima da kupuju knjige direktno kroz Apple Store, a ne kroz školski sistem. Knjige će se na početku prodavati po ceni od 14,99 dolara, s nizom interaktivnih mogućnosti. Megrou je potvrdio da će Apple uzimati procenat od svake prodaje, a veruje se da će to biti njegovih standardnih 30 posto.

Posle ovog "obrazovnog keynotea" očekuje se tokom proleća i promocija novog iPad 3 kojim bi Apple kompletirao svoj revolucionarni izum.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: