Da li je Apple nameštao cene e-knjiga

Apple i pet drugih izdavača elektronskih knjiga predmet su istrage Evropske komisije.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 06.12.2011.

17:19

Default images

Meta istrage su, pored Applea, kompanije Hachette Livre, Penguin, Harper Collins, Simon & Schuster i Verlagsgruppe Georg von Holzbrinck, odnosno njihov potencijalni dogovor o formiranju cena.

Evropska komisija istražuje da li je Apple pomagao ovim izdavačima da ilegalno podignu cene eletronskih knjiga kada su lansirani iPad i iBookstore 2010. godine, piše AP.

U zvaničnom saopštenju navodi se da će Komisija "posebno istražiti da li su ove izdavačke grupe i Apple umešani u ilegalne dogovore ili radnje koje mogu imaju za posledicu ograničavanje konkurencije u Evropi".

"Komisija je zabrinuta da ovakve prakse krše antimonopolski zakon Evropske unije, koji zabranjuje kartele i restriktibnu poslovnu praksu".

Agencija AP prenosi da je britanska agencija OFT obustavila svoju istragu o ovom pitanju, jer je Evropska komisija preuzela slučaj, a istraga se nalazi u ranoj fazi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: