I Evropa ispituje Carrier IQ slučaj

Pojedina regulatorna tela u Evropi počela su da sprovode istragu oko korišćenja Carrier IQ softvera, piše PC World.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 06.12.2011.

11:43

Default images

Apple kancelariji u Nemačkoj upućen je zahtev oko korišćenja ovog softvera, a trenutno se čeka na odgovor. Britanskim operaterima upućen je sličan zahtev stigao je i britanskim operaterima, koji su se uglavnom izjasnili da se taj alat ne nalazi na uređajima koji oni nude.

Američki operateri, AT&T, T-Mobile i Sprint, rekli su da koriste pomenutu aplikaciju kao dijagnostički alat kojim prate svoju mrežu, dok je Verizon rekao da se ovaj softver ne koristi u njihovim uređajima.

Nokia se još ranije izjasnila da ne koristi ovaj softver, a ComputerWorld sada prenosi da se i Samsung oglasio i rekao da Samsung telefoni koji se prodaju u Evropi ne koriste Carrier IQ.

Radi se o aplikaciji za koju se otkriveno da se isporučuje na uređaji i bez znanja korisnika prati njegove aktivnosti i šalje te infomacije bez korisnikovog odobrenja. Otkrio ju je Android programer Trevor Ekhart, a kasnije se pronađena i na iOS uređajima.

Više o tome možete pročitati ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: