Preminuo tvorac UNIX-a

Denis Riči, autor programskog jezika C i koautor operativnog sistema UNIX preminuo je proteklog vikenda u 71. godini života.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 13.10.2011.

13:44

Default images

Prema informacijama koje je objavio njegov bliski saradnik i prijatelj na društvenoj mreži Google+, Riči je preminuo prošlog vikenda nakon duge borbe sa za sada jos nepoznatom bolešću.

Riči je poznat kao idejni tvorac programskog jezika C koji je i dan danas u širokoj upotrebi i predstavlja jedan od osnovnih stubova modernog računarstva. Kooutor je i prve knjige o ovom programskom jeziku, "Programski jezik C", najpopularnije i prema mnogima najbolje knjige o C-u.

Pored C-a, Riči je koautor operativnog sistema UNIX na čijim su osnovama nastali operativni sistemi koji su danas u upotrebi na svim platformama (GNU/Linux, Mac OS X, iOS, Android).

Svoju karijeru proveo je radeći za Bell Labs, a dobitnik je Tjurningove nagrade 1983, Hamingove medalje 1990. i Nacionalne medalje za tehnologiju Sjedinjenih Američkih Država 1998. godine.

Riči se smatra jednim od utemeljivača i pionira modernog računarstva, čija su rešenja i inovacije profilisale svet u kom živimo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: