Sakrivena italijanska Wikipedia

Zajednica koja stoji iza italijanske Wikipedije trenutno je sklonila ovo izdanje, a upozorava da će možda morati i da je izbriše, ukoliko se u toj zemlji usvoji određeni zakon.

Podeli

Naime, jedan od zakona o kom se raspravlja u italijanskom parlamentu zahteva od svih sajtova da u roku od 48 sati objave ispravku bilo kog sadržaja za koji neko smatra da može naškoditi njegovom ugledu.

"Sami stubovi na kojima je Wikipedia sazdana, neutralnost, sloboda i verifikacija sadržaja, biće ugroženi od strane paragrafa 29 predloga zakona poznatog pod nazivom "DDL intercettazioni".

Obaveza da objavimo ispravku na sajtu, prema paragrafu 29, bez prava na diskutovanje i proveravanje tvrdnje neprihvatljiva je za slobodu i nezavisnot Wikipedije", navodi se u zvaničnom saopštenju.

U njemu se navodi i da niko ne želi da dovodi u pitanje nečiju reputaciju i čast, ali da će pod ovim aktom internet korisnici verovatno morati da izbegavaju određene teme i ljude kako bi "izbegli probleme".

"Mi želimo da održimo enciklopediju otvorenom i slobodnom, zato što su naši članci vaši članci. Wikipedija je već neutralana, zašto je neutralizovati?".

Predlog italiljanskih vlasti predviđa i kaznu od 12.000 evra ukoliko se ispravka ne objavi, a naišao je na neodobravanje mnogih aktivista koji smatraju da se time ugrožava sloboda govora.

Vesti

strana 1 od 70 idi na stranu