Kineske vlasti ozbiljno shvataju viral fotografije

Zanimljivi video snimci koji u kratkom periodu dospeju do velikog broja ljudi putem deljenja na društvenim mrežama, mailovima, dobijaju oznaku "viral" (virusni u bukvalnom prevodu).

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 30.06.2011.

09:54

Default images

Primer viral videa je i snimak Čarlija koji grize prst svog brata, ili Slađe koja neuspešno pokušava da izgovori citat Zorana Đinđića na izložbi u Nišu.

Osim videa, i fotografije mogu biti "viralne", a ukoliko se na njima nalaze političari u neobičnim situacijama, šanse su još veće.

Upravo to se desilo sa fotografijom kineskih zvaničnika iz okruga Huili na jugozapadu Kine.

Naime, na sajtu ovog okruga pojavila se fotografija na kojoj troje zvaničnika stoje na novoizgrađenom putu. Problematični deo bilo je to što se radilo o očitoj fotomontaži, pa je izgledalo kao da levitiraju nad asfaltom, a ne na njemu stoje.

Ubrzo nakon toga, fotografija se pojavila na kineskoj društvenoj mreži Sina Weibo, i doprela do velikog broja ljudi. Kako bi na to odgovorile, vlasti ovog okruga napravile su svoj nalog na pomenutoj mreži, objavile originalnu fotografiju, priznali da je korišćen photoshop, jer, kako kažu, fotografija nije bila dovoljno jasna, i izvinili se građanima.

Oni su se i zahvalili internet korisnicima na ukazivanju na propust, a njih post privukao je veliku pažnju korisnika Weiboa.

Weibo je mreža sa jakom dominantnom pozicijom na kineskom internet tržištu, i kao mešavina Facebooka i Twittera (obe mreže su blokirane u Kini), drži 90 posto tržišta društvenih mreža, sa oko 140 miliona korisnika.

Kina je inače jedna od zemalja sa najjačom internet cenzurom, sa dugim spiskom blokiranih sajtova i pojmova, pa je naročito zanimljivo to što su predstavnici kineske vlasti odlučili da umesto uklanjanja dokaza o svojoj grešci na internetu, u meri u kojoj je to moguće, odluče da se pridruže korisnicima i objasne kako je do pomenutog slučaja došlo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: