Slobodan softver u školama?

Udruženje profesora informatike Srbije ponudilo je školama slobodan softver, odnosno paket besplatnih programa za upotrebu u nastavi, ali i u administrativnim aktivnostima ustanove, saopštili su danas predstavnici tog udruženja.

Tehnopolis

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 27.06.2011.

14:22

Default images

Korisnici slobodno mogu preuzeti pomenuti softver, kopirati ga i prilagođavati sopstvenim potrebama, rekao je predsednik Udruženja Goran Jovišić, navodeći da je Srbija po zastupljenosti piratskog softvera među vodećim zemljama u regionu.

"Kod nas ne postoji navika kupovine i korišćenja softvera, programi su nešto što ide "pride" uz računar, dobije se od prijatelja, skida se sa interneta", rekao je Jovišić.

On je rekao da gotovo 90 odsto nastavnika u školama, učesnika istraživanja u organizaciji udruženja, na neki način ignoriše softversku licencu, što predstavlja krivično delo.

Program se realizuje u saradnji sa Linux centrom u Beogradu, uz podršku Fonda za otvoreno društvo, rečeno je na skupu i ukazano da će najavljeno smanjenje fonda obaveznih časova informatike u gimnazijama, ukoliko zaživi, biti pogubno.

Predstavnik Linux centra, Vedran Vučić, ukazao na važnost učenja pomoću softvera koji učenici mogu slobodno analizirati, proučavati, razmenjivati, menjati i testirati.

Vučić je istakao da je priznavanje slobodnog softvera na nivou države znači priznavanje socijalne dimenzije tehnološkom sektoru, a na skupu je ukazano i da je potrebno dodatno obrazovanje nastavnika informatike u osnovnim školama.

Posledice korišćenja piratskog softvera ogledaju se pored ostalog i u nepoštovanju međunarodnih ugovora, čime se narušava ugled zemlje, rečeo je na skupu i ukazano da među faktorima koji utiču na smanjenje softverske pirateriju treba da budu vladini obrazovni programi.

Kako je rečeno, za kršenje autorskih prava i softverskih licenci najviše su "zaslužni" nedovoljna informisanost i neznanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: