Srbija druga zemlja sa ćiriličnim domenom

Srbija je, posle Rusije, druga zemlja kojoj je ICANN odobrio upotrebu ćiriličnog domena na internetu, izjavio je danas za Tanjug direktor RNIDS-a, Nenad Marinković.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 26.04.2011.

09:14

Default images

ICANN je novembra prošle godine odobrio zahtev da srpski ćirilični domen glasi .срб, a 21. aprila ove godine podržan je zahtev da taj domen bude dodeljen na upravljanje RNIDS.

Ono što sada sledi je donošenje pravilnika i politike cena, a prema ranijim najavama, vlasnici .rs domena imaće prvenstvo registracije istovetnih domena na ćirilici u promo periodu.

Ipak, trebati na umu da se domeni neće transkribovati, već samo prevesti u ćirilicu.

Pa tako, vlasnik .rs domena u kome je reč wellness, dobiće pravo da registruje "ввеллнесс" u ovom promo periodu, a ukoliko želi i "велнес", moraće ili da sačeka da se promo period završi, i "regularno" ga registruje ukoliko još uvek bude slobodan, ili da unapred registruje i velnes.rs, kako bi automatski dobio pravo i na ćiriličnu verziju.

Što se cena tiče, direktor RNIDS-a rekao je da će "politika cena biti stimulativna za sve buduće registrante".

Osim Srbije i Rusije, koje su završile proceduru za dobijanje domena na ćirilici, kandidovale su se i Ukrajina i Bugarska. Ukrajina je već dobila domen .укр, ali procedura nije završena, dok Bugarska još zvanično nije dobila kako će glasiti ćirilični domen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: