Microsoft: Google nelojalna konkurencija

Evropska komisija je dobila novi zadatak kojim će se u budućnosti baviti - tužbu Microsofta protiv kompanije Google.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 31.03.2011.

15:05

Default images

Microsoft optužuje Google za nelojalnu konkurenciju, najpre kada se radi o pretrazi, ali i diskriminisanju Microsoftove mobilne platforme.

Naime, iz Microsofta kažu da, za razliku od Android i iPhone aplikacije za YouTube, njihova više izgleda kao običan browser, a razlog za to je nemogućnost Windows Phone platforme da pristupi metapodacima YouTubea, na način na koji to mogu Android i iOS. Krivac za to je Google, kažu iz Microsofta.

Na svom zvaničnom blogu, u postu pod nazivom "Podižemo glas zbog zabrinutosti za pretragu u Evropi", generalni savetnik Microsofta, Bred Smit, rekao je Microsoft poštuje sve inovacije koje je Google uneo proteklih deset godina. One je istakao i da je Google uradio mnogo na organizovanju informacija, ali da su iz Microsofta zabrinuti zbog širenja određenog obrasca ponašanja, koje ima za cilj da onemogući razvijanje konkurentskih rešenja.

Ostale pritužbe odnose se na korišćenje mera za sprečavanje Microsoft Binga da inteksira sadržaj na YouTubeu i nagovaranje vodećih sajtove da koriste isključivo Google polje za pretragu.

Komesar EU, Žoakin Almunia, rekao je da su primili tužbu Microsofta, i da će sada dati priliku drugoj strani da ispriča svoju verziju priče.

Druga strana, odnosno njen portparol u Briselu, Al Vernej, rekao je da nisu iznenađeni ovo tužbom.

"Što se nas tiče, mi nastavljamo da razgovaramo sa Evropskom komisijom o ovom slučaju, i rado ćemo objasniti svima kako funkcionišemo", rekao je on.

Detaljne razloge podnošenja tužbe i na koje se sve delove poslovanja odnose možete pročitati ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Podeli: