Google predstavio Android 3.0 Honeycomb

Google je predstavio verziju Android 3.0 (Honeycomb) operativnog sistema, posebno optimiziovanog za tablet računare, u nameri da pojača svoje suparništvo sa Appleovim iPadom koji je, od lansiranja u aprilu prošle godine, prodat u 15 miliona primeraka.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 04.02.2011.

16:12

Default images

Honeycomb sadrži različita tehnička i grafička poboljšanja a glavna prednost nove verzije je u tome što omogućava programerima obavljanje takozvanih in-app kupovina (direktno iz unutrašnjosti aplikacije).

Motorola će biti prva kompanija koja će na tržište izneti proizvod sa Honeycombom; reč je o tablet računaru Xoom koji bi u prodaji trebalo da se pojavi ovog meseca, ali tačan datum ni cena još nisu otkriveni.

„Honeycomb će dovesti Google u ravan sa Appleom i još više pojačati bitku između ova dva titana“, kazao je Ben Par, urednik sajta Mashable specijalizovanog za vesti iz tehnologije.

„Google ima svoju snagu naročito u cloud sistemu, sa svojom platformom otvorenih izbora i integracijom sa drugim proizvodima poput Gmaila i Google Docsa. Ali Apple ima oko za dizajn i širok spektar aplikacija kao i novi iPad koji se očekuje u narednih par meseci“, kaže Par.

Google je istovremeno predstavio i veb verziju svoje prodavnice aplikacija - Android market - u nadi da će smanjiti broj distributivnih kanala. To znači da će korisnici moći da preuzimaju i kupuju aplikacije za Google operativni sistem sa bilo kog pretraživača.

Zahvaljujući cloudu korisnici će, uz nekoliko klikova, te aplikacije moći direktno da šalju na bilo koji Android uređaj. „Nema više žica i sinhronizacije sa kompjuterima - nikakvih budalaština te vrste. Sve je povezano“, rekao je Kris Jerga, direktor u Androidu.
Google je predstavio i in-app kupovinu, novu opciju koja omogućava programerima da zarade novac prodajom virtuelne robe i nadogranji postojećih aplikacija.

"Ubeđivanje" programera da podrže Android smatra se ključnom stvari za privlačenje više potrošača. Za sada Android ima u svojoj radnji preko 100.000 aplikacija, trostruko manje od Applea.

Za razliku od Applea, Google ne proizvodi sopstvene uređaje ali svoj operativni sistem nudi proizvođačima bez nadoknade. Taj pristup se ispostavio kao dobar potez na tržištu smart telefona.

Oko 145 različitih uređaja trenutno koristi Android, uključujući i nekoliko tablet računara. Google kaže da od prodavaca hardvera zavisi kada će korisnici moći da vide Honeycomb u još većem broju tableta.

Motorola izaći prva u javnost sa ovim operativnim sistemom, ali očekuje se da će je LG i T-Mobile slediti vrlo brzo sa tabletom G-Slate.

„Dali smo najbolje što imamo i sad je na ekosistemu i proizvođačima da učine da on cveta“, kazao je Hjugo Bara, Googleov direktor za proizvode za mobilne telefone.

Ali da li će Honeycomb pomoći Googleu da „iseče” Apple, koji priprema novi iPad?

To zavisi od nekoliko činilaca, kaže Ina Frid, urednik blogova AllThingsD i Mobilized. „Reč je o kombinaciji brzine i cene uređaja i tipova aplikacija koje će biti dostupne i kada. Očigledno je da Google ulaže sve svoje snage u Android i biće zabavno posmatrati kako će tržište dočekati ovaj prvi veliki korak” kazala je Ina Frid za Bi-Bi-Si Njuz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: