Karmic Koala dostupna

Nova verzija GNU/Linux distribucije - Ubuntu 9.10, dostupna je za preuzimanje, a sa sobom nosi nove funkcije i neka značajna poboljšanja.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 30.10.2009.

18:10

Default images

Za poboljšanja ove verzije koristila su, između ostalog, i iskustva korisnika, koji su ukazivali na probleme sa kojima su se ranije susretali. Karmic Koalu, što je drugi naziv za 9.10 verziju ovog operativnog sistema, odlikuju redizajnirane funkcije koji omogućavaju lakše korišćenje, ubrzano pokretanje sistema, rekonstruisan audio podsistem i unapređen rad sa 3G mobilnim mrežama. Među veće izmene spada i novi Ubuntu Software Center koji korisnicima omogućava da jednostavnije instaliraju dodatne programe.

Uz Ubuntu 9.10 dolazi i Ubuntu One koji korisnicima omogućava da lako prave rezervne kopije podataka koje će se čuvati na internetu, da sinhronizuju podatke između više Ubuntu instalacija, kao i da dele fajlove sa drugim korisnicima ove usluge. Tu je i Empathy, program za razmenu tekstualnih poruka, glasovnu i video komunikaciju, i direktnu razmenu fajlova, kao i novi Firefox 3.5.

Programeri, koji žele da prave aplikacije koje će raditi na Ubuntu OS-u imaju na raspolaganju set alata nazvan Quickly, a sav kod hostuje se kroz Bazaar sistem za kontrolu verzija, koji je deo Launchpad sajta za kolaboraciju.

Ubuntu 9.10 u Netbook Remix verziji takođe odlikuje unapređeni korisnički interfejs. Dodatne informacije možete pronaći na zvaničnom sajtu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: