Inficiran jedan od najpopularnijih blogova Gizmodo

Britanska kompanija za IT sigurnost i zaštitu podataka, Sophos, upozorila je korisnike interneta koji su posetili Gizmodo blog, da skeniraju svoje računare nakon što je otkrila da je web sajt isporučivao reklamne poruke sa malicioznim sadržajem protekle nedelje.

Izvor: Personal magazin

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 30.10.2009.

12:13

Default images

Prema izjavi predstavnika Gizmodo web sajta, koji je jedan od najpopularnijih svetskih blogova – sa više od 3,1 milion poseta stranica dnevno, tim koji vodi reklamni deo na blogu je bio prevaren da prihvati nešto što se predstavljalo kao reklama za Suzuki. Kao rezultat uspešno sprovedene prevare, hakeri su uspeli da zaraze blog i da ugroze posetioce bloga sa infekcijom koja se plasira u vidu lažnog anti-virus softvera dizajniranog da na prevaru dođe do poverljivih podataka o kreditnim karticama korisnika.

Lažni anti-virus softver (poznat i kao scareware) ima osnovnu funkciju da uveri i uplaši korisnike da zaista imaju virus i trojanca na svom računaru. Obaveštenje o virusima i trojancima koji su navodno zaposeli vaš računar se prikazuje na lažnom Alarm upozorenju. Kao predlog rešenja za vaš “problem” nude kupovinu anti-virus softvera.

Sophos savetuje kompjuterskim korisnicima da se uvek moraju brinuti o ažurnoj i dobroj kompjuterskoj sigurnosti, i da s obzirom na broj pretnji sa interneta, ne pregledaju i ne slede sumnjive linkove. Ovo nije prvi put da su hakeri uspeli da inficiraju web sajtove visokog profila sa značajnim saobraćajem.

Na primer, prošlog meseca New York Times je pretrpeo sličan napad nakon što je grupa hakera kupila prostor i predstavila se kao internet telefonska kompanija Vonage. Posetioci sajta New York Times-a koji su kliknuli na reklamu, iskočila bi im pop-up poruka upozorenja da je njihov računar zaražen i da hitno moraju da instaliraju scareware.

“Scareware napadi poput ovog imaju stalni rast i to samo zbog jednog razloga – ONI RADE. Ne sumnjičavi kompjuterski korisnici lako mogu da budu uplašeni sa lažnim upozorenjima za ugroženu sigurnost, i da ih na taj način lako ubede da kupe lažne anti-virus softvere” objasnio je Graham Cluley, viši tehnološki konsultant za Sophos.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: