Kako jednostavno zaštititi Android uređaj

Korisnici Androida, za razliku od korisnika iPhonea ili Windows Phonea, moraju zbog otvorenosti sistema da budu nešto oprezniji prilikom preuzimanja aplikacija za svoje uređaje.

Tehnopolis

Izvor: Izvor: tportal.hr M. È. / TechHive

Nedelja, 20.10.2013.

10:02

Default images

Otvoreni sistem poput Androida ima svoje prednosti i mane. S jedne strane, iskusni korisnici mogu ga prilagoditi svojim potrebama, ali s druge, korisnici moraju biti oprezniji i svesniji sigurnosnih pretnji.

Na tržištu se nudi niz različitih aplikacija koje nude veću ili manju zaštitu uređaja s Androidom. Međutim i korisnici mogu da urade nekoliko stvari koje će automatski povećati sigurnost njihovih uređaja.

Oprezno s dozvolama

Prilikom instalacije aplikacija s Google Playa korisnici dobijaju podatke o tome koje sve dozvole pojedina aplikacija traži za rad. Većina korisnika te zahteve jednostavno preskoči i u želji da što pre instalira novo ažuriranje ili aplikaciju, samo klikne "prihvati".

Međutim, upravo se u tim zahtevima za dozvolama skrivaju informacije koje vam mogu pomoći da prepoznate prevarante, upozorava TechHive.

U ranijim verzijama Androida, popis dozvola bio je veoma oskudan i tek su retki mogli da shvate šta tačno aplikacija želi od njih. Novija verzija omogućava korisnicima da odaberu svaki pojedini zahtev za dozvolom i pročitaju šta tačno aplikacija želi da uradi.

Tako pomnije čitanje dozvola za Facebook otkriva kako ta aplikacija preuzima kontrolu nad gotovo celim uređajem - od imenika sa kontaktima do kamere.

Na žalost, još uvek ne možete zabraniti pristup nekim delovima svog uređaja, odnosno ukinuti dozvolu za određenu uslugu koju aplikacija traži, ali možete odbiti instalaciju aplikacije koja traži dozvolu koju vi ne želite da date.

Preuzimajte sa sigurnih mesta

Korisnici Androida mogu da instaliraju i aplikacije koje se ne nalaze u Google Playu, a napravljene su za Android. Ali to ne znači i da je to uvek dobar izbor.

Iako je do sada u Google Playu bilo moguće naći i štetne aplikacije, Google je poooštrio svoje kontrole pa bi korisnici u budućnosti trebalo ređe da nailaziti na takve aplikacije.

Međutim preuzimanje aplikacija s različitih neovlašćenih internet stranica, izlaže korisnike riziku od zaraze virusima ili jednostavno otvara vrata hakerima.

Ako i preuzimaju aplikacije s različitih internet stranica, korisnicima se preporučuje da instaliraju neki od antivirusnih i programa za zaštitu kako bi barem na vreme bili upozoreni da pokušavaju da preuzmu zaraženu aplikaciju.

Zaštitite se

Upravo kako biste se zaštitili od malwarea koji se možda skriva u nekoj od aplikacija, preporučuje se instalacija nekog od programa za zaštitu.

U Google Playu postoji celi niz različitih aplikacija uglednih kompaniija poput McAffea i Nortona, ali i onih koje su se specijalizovale za sigurnost mobilnih uređaja.

Neki od popularnijih su TrustGo Mobile Security i Lookout Mobile Security.

Programi za zaštitu često imaju više različitih mogućnosti - od zaštite od virusa i malwarea, do stvaranja sigurnosne kopije podataka, lociranja uređaja i brisanja ličnih podataka ako uređaj nestane.

Instalacija zaštitnih programa možda se čini kao gnjavaža, ali može spasiti ne samo uređaj, nego i sve važne podatke koje korisnik čuva na njemu. Pogotovo se preporučuje ako korisnici koriste mobilni uređaj za e-bankarstvo ili e-plaćanje.

Zaključajte uređaj

Zaključavanje ekrana ne samo da štedi bateriju, nego služi i kao prva crta odbrane ako neko ukrade uređaj.

Upisivanje PIN-a ili iscrtavanje sigurnosnog lika najjednostavniji su načini za osiguravanje uređaja.

Ne samo da tako osiguravaju uređaj od znatiželjnih očiju prijatelja (ili neprijatelja), već i daju korisniku mogućnost da u slučaju krađe uređaja ima vremena da ga locira i obriše osetljive podatke pre no što iko dođe do njih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: