Ekrani na dodir postaju pametniji

Disney i Univerzitet Carnegie Mellon razvili su Touche, interfejs koje podržava više pokreta odjednom i može biti dodat na postojeće ekrane osetljive na dodir i druge objekte, uključujući i 'pametne kvake'.

Tehnopolis

Izvor: tportal.hr

Ponedeljak, 07.05.2012.

13:04

Default images

'Pametna kvaka', piše CNET, reaguje zavisno od toga kako je i čime dodirnete. Dva prsta, i na njoj će se pojaviti znak 'Vraćam se brzo.' Kružni zahvat celom rukom, i vrata će se zaključati.

Novi interfejs reaguje na niz pokreta koje sadašnji ekrani osetljivi na dodir ne prepoznaju, povećaće količinu i vrstu informacija koje ćemo moći da unosimo u pametne telefone, a može štošta - u rasponu od površine stola do delova tela - pretvoriti u uređaje za unos podataka za računar.

Recimo, kauč koji pali TV u trenutku kad sednete na njega i isključi ga ako zaspite. Sto bi mogao postati osetljiv na pokrete, pa u restoranima prikazivati jelovnike ili ukloniti potrebu za mahanjem konobaru. Muziku na digitalnim plejerima gasićete približavanjem prsta usnama.

Nije nezamisliva budućnost u kojoj uređaji uopšte neće imati ekranili dugmad, već će se u potpunosti naredbe primati putem pokreta ljudskog tela.

Sadašnji kapacitivni ekrani obično funkcionišu kao binarni sistem- ili dodiruejte ekranili to ne činite. Inženjeri iz Disneya i Carnegie Mellona otišli su korak dalje. Razvili su sistem koji više puta meri povratnu voltažu vašeg dodira, što za posledicu nudi veći raspon frekvencijskih vrednosti.

Ta tehnika, nazvana Swept Frequency Capacitive Sensing, omogućuje primanje više informacija i rad s različitim vrstama pokreta. S toga ćete moći da komunicirate sa digitalnim uređajima tako što ćete ih hvatati ili štipkati.

Pogledajte video u kojem je objašnjeno kako funkcioniše SFCS:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: