"Linkuj kao što govoriš"

Pod nazivom "Linkuj kao što govoriš", Registar nacionalnog internet domena Srbije objavio je nove informacije koje se tiču pravila registracije ćiriličkog domena za obične korisnike i institucije.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 19.05.2011.

10:38

Default images

Novi domen na ćirilici donosi sa sobom i nove poddomene, pa će tako vladine institucije imati poddomen вл.срб, kao pandan latiničnom gov.rs, obrazovne institucije na ćirilici imaće poddomen обр.срб, a akademska mreža акм.срб (na latinici je ac.rs).

Osim toga, org.rs na ćirilici biće орг.срб, a poddomeni za preduzeća, co.sr, na ćiriličnom domenu biće пр.срб.

Odluku o početku registracije i drugim pitanjima vezanim za sprovođenje pravila pri uvođenju novog domena na ćirilici razmatraće skupština RNIDS-a krajem maja, a očekuje se da bi slobodna registracija mogla krenuti na jesen.

Promo period rezervisan je za vlasnike .rs domena, koji će moći da registruju isti takav domen i na ćirilici. Pri tome, treba obratiti pažnju da se adrese neće tranksribovati, već samo prevesti u ćirilicu,

Pa tako, vlasnik .rs domena u kome je, na primer, reč wellness, dobiće pravo da registruje "ввеллнесс". Ukoliko želi i "велнес", on će morati da sačeka da se promo period završi i registruje ga ukoliko bude slobodan, ili da unapred registruje i velnes.rs, kako bi automatski dobio pravo i na ćiriličnu verziju.

Srbija je druga zemalja koja je dobila svoj domen na ćirilici, prva je Rusija, a prvi i za sada jedini domaći sajt na novom domenu je рнидс.срб .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: