Google plaća Evropi 6 milijardi dolara kazne?

Pet godina traje istraga koju Evropska komisija sprovodi nad Googleom, navodno zbog ržišnog monopola i uništavanja konkurencije, a ako EU uspe da dokaže te navode, tehnološki gigant mogao bi da ostane boz pozamašne svote novca.

Izvor: zimo.dnevnik.hr

Četvrtak, 16.04.2015.

08:30

Default images
Beta / AP Photo/Virginia Mayo

Evropska komisija tvrdi da Google drži čak 90 odsto tržišta internet pretraživača na području Evrope, što je samo deo problema. Naime, niko korisnike ne tera da koriste Google kao pretraživač i na tome će se verovatno zasnivati deo odbrane. Međutim, komisija navodi da Google svojim pretraživačem "eliminiše" konkurenciju, naročito u pogledu online trgovine.

Prema informacijama koje je poprilično dozirano u javnost pustila Evropska komisija, navodno je 20 firmi podnelo žalbe na poslovanje i način rada Googlea koji im ne ostavlja nimalo prostora za "normalan rad".

Bez obzira na to što je sasvim logično da Google svoj pretraživač koristi za promociju svojih proizvoda i usluga, Evropska komisija smatra da se na taj način gradi opšti monopol, a to je na Starom kontinentu, barem deklarativno, zabranjeno.

Ako Evropska komisija na sudu dokaže da su njihovi dokazi relevantni, a tužba opravdana, Google bi, prema pisanju određenih medija mogao platiti kaznu od oko šest milijardi američkih dolara.

Google za sada nije ponudio odgovor na novosti vezane za tužbu, iako su već ranije iz kompanije rekli da s Evropskom unijom i njenim regulatornim telima usko surađuju po ovom pitanju. S druge strane, EU ne priznaje takve "argumente", nego traži pravdu na sudu i to ne samo vezano za pretraživač, nego i Googleov mobilni operativni sistem Android.

Spekuliše se da će Evropska komisija svoju istragu u narednim mesecima fokusirati upravo na monopolističku ulogu i poziciju Androida.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: