Jedan čovek i njegov Bot autori su 10% Wikipedije

Ako ste ikada slali komentar na b92.net - na bilo koju temu - sigurno ste upoznati sa terminom “Bot”, ako ga već ranije niste sreli. Botovi su svuda oko nas i pišu ono što se od njih traži, veličaju lik i delo i prave spomenike svojim bogovima tu na licu mesta. Ali, nisu svi Botovi isti, niti je Bot to što je kod nas postalo uobičajeno.

Izvor: B92

Utorak, 15.07.2014.

11:11

Default images

Verovatno nikada niste čuli za Sverkera Johansona, ali to mora da se promeni. On je, ako ništa drugo, najplodniji pisac Wikipedije – do sada je napisao oko 2,7 miliona tekstova za onlajn enciklopediju, piše Gizmodo.

WSJ (Wall Street Journal) je pokušao i uspeo da napravi odličan profil 53-godišnjeg Šveđanina, koji je prava Wiki legenda. Ima diplome iz lingvistike, građevine, ekonomije i fizike, a najviše tekstova je napisao o retkim životinjama – posebno leptirima i bubama – a posebno je ponosan na članke o filipinskim gradovima.

Bez obzira na njegov neverovatan opus, sva je prilika da nijedan od njegovih tekstova niste pročitali – trećina svega što je napisao je na švedskom, a dve trećine na filipinskom (njegova supruga je Filipinka). I većina stvari koje je napisao nisu samo njegovo delo i tako dolazimo do Bota:

“Većinu članaka kreirao je kompjuterski program, poznat kao Bot. Johansonov program pretražuje baze podataka i druge digitalne izvore informacija i onda ih pakuje u tekst. Kada je dan izuzetno uspešan – njegov Lsjbot “napiše” oko 10.000 tekstova,” objašnjava WSJ.

Botovi na Vikipediji su kontroverza od samog početka. Ima onih koji tvrde da oduzimaju ljudima kreativnost – iako je njihova upotreba strogo definisana pravilima Wiki zajednice.

Foto: Kristina Alexanderson Creative Commons license/Flickr .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: