Apple iOS 8 - da li može da nas iznenadi?

Mnogi smatraju da će Apple na predstojećem WWDC-u predstaviti iOS 8, međutim, koliko je toga na listi želja korisnika ostalo da bude precrtano?

Izvor: Cnet

Subota, 31.05.2014.

16:10

Default images

Po prvi put nakon mnogo vremena uzbuđenje javnosti je splasnulo. Čini se da je industrija došla do tačke kada smartfon operativni sistemi korisnicima nude mala unapređenja umesto ozbiljnih i revolucionarnih funkcija.

Usled svega ovoga, postavlja se pitanje: Šta je još ostalo da se doda novom iOS-u? Činjenica je, ne puno toga.

Problem ne predstavljaju Apple, Android ili bilo koja druga kompanija koja ne posvećuje dovoljno pažnje resursima potrebnim za razvoj – pošto one to svakako rade. Problem leži u činjenici da jednostavno nije ostalo previše toga što može da se doda malim kompjuterima u našim džepovima što već ne postoji, a lista stvari koje su nam potrebne je sve manja i manja.

Šta je iOS-u još očajnički potrebno?

Ranije je na ovo pitanje bilo lakše odgovoriti. U poređenju sa najvećim rivalom – Androidom, iOS-u je očajniki bila potrebna copy/paste funkcija kao i korak po korak glasovne instrukcije za mape. Ovo su samo dva primera.

Apple je otvoreno kritikovan zbog ovih nedostataka, ali kao što je bio slučaj i sa svim ostalim željama korisnika, Apple ih je, možda previše sporo, dodao iOS-u. Iako su postojali problemi sa mapama, kompanija i dalje radi na njima i poboljšava ih.

Kada su ostale potrebe u pitanju, tu nije ostalo previše toga - pored NFC-a i moda za decu. Korisnici Androida možda smatraju da su widgeti veliki nedostatak, ali to bi bila samo još jedna funkcija koja bi vrlo brzo bila uzeta zdravo za gotovo.

Potrebe se menjaju

Primera radi, Apple je uspostavio novu „potrebu“ kada je lansirao Siri, ličnog asistenta sa poprilično sporom evolucijom.

Google i Microsoft su ubrzo krenuli istim stopama razvijanjem sopstvenih asistenata. Za vrlo kratko vreme, ovakvi asistenti su bili nešto što je potrebno svima.

Apple bi u ponedeljak mogao da nas iznenadi novim softverskim rešenjem za iOS 8 za koje nismo znali da nam je „potrebno“. Možda ćemo videti funkciju za prevođenje u realnom vremenu za glasovne i video pozive koja se očekuje za Skype krajem godine.

Ne znamo odakle će naredna „potreba“ doći, ali uvek postoji mogućnost da će velike kompanije stvoriti nešto što nismo znali da nam je potrebno.

Proteklih godina mogli smo da vidimo kako Apple pokušava da sustigne Google i kako Google čini to isto sa Appleom. Međutim, i dalje ostaje da vidimo da li je ostalo bilo šta što će pogurati operativne sisteme u novom pravcu i što će uspeti da istakne iovako slične smartfone.

Šta nam govore glasine

Još jedna stvar koja Appleu otežava iznenađivanje korisnika jesu aplikacije trećih strana koje pune smartfone korisnika skoro svim mogućim, i nemogućim, funkcijama.

Ostaje pitanje koliko je samo Appleov tim smislio ideja da bi potom saznali da za to već postoji aplikacija.

Ako zagrebemo malo dublje u iOS 8 glasine, platforma bi mogla da dobije aplikaciju nazvanu HealthBook, posebnu aplikaciju za iTunes Music, Shazam integraciju za Siri...

Ovo su sve lepi dodaci, ali oni neće doneti ništa revolucionarno.

Glasine nam daju deliće onoga šta možemo da očekujemo, ali ništa od toga neće promeniti naše živote, sem ukoliko nas kompanija ne iznenadi nečim što nismo znali da nam je potrebno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: