Google: „Pravo na zaborav može pojačati represiju“

Googleov šef tvrdi da bi nova presuda Evropskog suda pravde mogla biti zloupotrebljena od strane manje progresivnih država i naštetiti budućim startupima.

Izvor: Guardian

Petak, 30.05.2014.

17:39

Default images

Presuda Evropskog suda pravde u vezi sa „pravm da se bude zaboravljen“ može osnažiti represivne države i njihovu kontrolu interneta, upozorava Leri Pejdž.

On je objasnio da nova presuda, koja prisiljava Google da aktivira novu web formu za zahteve koji traže uklanjanje određenih podataka i inofrmacija, može naštetiti budućim tehnološkim startupima kao i da je Google iznenađen presudom Evropskog suda pravde.

„To će koristiti druge vlade koje nisu toliko napredne kao Evropa kako bi činile loše stvari. Drugi ljudi će se onda takođe pridružiti toj zloupotrebi, i to usled razloga koji bi mnogim Evropljanima bili negativni“, izjavio je Pejdž u intervjuu za Financial Times.

Google mora biti više evropski

Pejdž tvrdi da se Google trudi da bude više evropski u načinu na koji prilazi stvarima i razmišlja.

„Voleo bih da smo bili više uključeni u debatu u Evropi. To je jedna od stvari koje smo iz ovog iskustva naučili. Moramo da započnemo proces i počnemo da pričamo sa ljudima“.

Kompanija je tradicionalno odolevala svim potezima koji bi ograničili punu transparentnost interneta i uključena je u trenutnu debatu koja za cilj ima zadržavanje njegove neutralnosti, ali Pejdž je priznao da je kompanija trenutno više nego ikada ranije otvorena za diskusiju vezi sa problematičnim temama kako bi se postigao odgovarajući balans.

S obzirom na iskustvo u uklanjanju linkova koji su vodili do materijala koji su prikazivali zlostavljanje dece i sadržaja koji je narušavao autorska prava, Pejdž tvrdi da uklanjanje ličnih podataka ne bi bilo ništa novo za Google, ali da bi patile manje kompanije koje nemaju ovakve resurse za uklanjanje podataka.

Javne cifre naspram običnih ljudi

Balans između uklanjanja linkova za „obične“ ljude i javne ličnosti je ključna stvar za Pejdža.

„Jedna od mojih velikih briga jeste kakav će to efekat imati na demokratiju tokom vremena ako ne uradimo sve perfektno“, smatra Pejdž.

Google ima moć da odbije zahteve za uklanjanje sadržaja ukoliko misli da je informacija u interesu javnosti, dok su medijske kompanije izuzete od ovakvih zahteva pošto su njihove objave predmet javnog interesovanja.

Pejdž je pohvalio reakciju Evrope kada je u pitanju bio sl

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: