Ne dozvolite sajber kriminalcima da daju gol

Mejl sa navodno besplatnim ulaznicama za Svetsko prvenstvo u Brazilu verovatno krije opasan virus, upozoravaju stručnjaci za onlajn bezbednost.

Izvor: Izvor: J. J. K. / Politika

Sreda, 28.05.2014.

09:43

Default images

Brazil je ušao u završnicu priprema za Svetsko prvenstvo u fudbalu koje počinje 12. juna, a slično se može reći i za sajber kriminalce. Globalni praznik fudbala je odlična prilika da od obožavalaca najpopularnijeg sporta izvuku poverljive podatke i novac, prenosi Politika.

Još pre nekoliko meseci pojavili su se sajtovi za prodaju falsifikovanih ulaznica i lažni nagradni konkursi. Poslednjih nedelja stručnjaci za onlajn bezbednost svakodnevno nailaze na veb-stranice koje imitiraju autentične domene Svetskog prvenstva, njegove sponzore i partnere, uključujući i dobro poznate brendove. To su takozvani pecaroški sajtovi (phishing), na kojima kriminalci mame korisnike da podele svoje privatne podatke, kao što su korisnička imena, šifre i brojevi kreditnih kartica.

„Stranice su odlična imitacija, pa je prosečnom korisniku vrlo teško da napravi razliku između prevarantskog i stvarnog domena. Svi lažni domeni koje smo otkrili u Brazilu, a nalazimo ih oko 60 dnevno, izgledaju kao delo profesionalca”, piše na blogu Fabio Asolini, viši istraživač bezbednosti u kompanije Kaspersky.

Tokom Mundijala mnogi će hteti da na internetu pogledaju neki rezultat ili video-snimak. Trebalo bi da je bezbedan sajt čija adresa počinje sa „https” (poslednje slovo znači ’siguran’), ali ni to nije stopostotna garancija, jer sajber kriminalci uspevaju da kupe validne SSL sertifikate.

Kriminalci takođe koriste legitimne SSL sertifikate da zaraze računare korisnika zlonamernim programima, malverom. U jednoj prevari, korisnici u Brazilu su dobili poruku da su osvojili ulaznicu za utakmicu Svetskog prvenstva. Ako bi kliknuli na link za štampanje karte, on bi ih doveo do digitalno potpisanog bankarskog „trojanca”.

Drugi tip napada funkcioniše po principu upada u neku veliku bazu korisničkih podataka. Koristeći hakovane podatke, na primer, od neke onlajn prodavnice, prevaranti šalju personalizovane imejlove u kojima obaveštavaju korisnike da su osvojili kartu za Svetsko prvenstvo. Poruke, sa punim imenom, datumom rođenja i adresom, imaju prikačen PDF dokument koji je navodno osvojena karta, a zapravo je takođe bankarski „trojanac” – vrsta zlonamernih programa kojima se napadaju korisnici e-bankarstva.
Foto: hoboton / Freeimages.com
Kako se sačuvati od prevara i virusa:
  • dva puta proverite veb-stranicu pre unosa bilo kog ličnog podatka ili poverljive informacije
  • sajtovi sa „https” prefiksom su bezbedniji od onih sa „http”, ali im se ne može u potpunosti verovati
  • budite oprezni sa porukama od nepoznatih pošiljalaca, a ako vam neko poznat šalje neobične poruke, obavestite ga o tome drugim kanalom komunikacije
  • izbegavajte kliktanje na linkove u mejlovima neproverenih izvora
  • ne preuzimajte i ne otvarajte atačmente (priloge) od nepoznatih pošiljalaca
  • redovno ažurirajte antivirusni program


Virusi u realnom vremenu

Kompanija Kaspersky pokrenula je sajt sa podacima koji pokazuju kako u realnom vremenu izgledaju sajber svet i njegovi stanovnici.

Portal kaspersky-cyberstat.com informiše o rejtingu najrasprostranjenijih onlajn pretnji, listi zemalja u kojima su napadi bili najčešći proteklog meseca i prikazuje listu različitih primeraka malvera detektovanih tog dana.

Prema podacima sa jučerašnje liste, najviše hakerskih napada bilo je u Rusiji i drugim bivšim sovjetskim republikama, mada je među prvih 10 i Hrvatska.

Portal sakuplja statističke podatke širom sveta o tome šta ljudi rade na mreži, koje uređaje koriste i sa kakvim se pretnjama suočavaju.

Podaci o pretnjama su dopunjeni statističkim informacijama o ukupnom broju korisnika interneta širom sveta, uključujući i one korisnike koji su tek nedavno otkrili internet. Podaci su preuzeti delimično iz klaud baze Kasperskog, a delimično od drugih izvora, posebno onlajn statističkih službi, preneo je Tanjug.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: