Džoni Ajv: Konkurencija krade Appleov rad

Poznat po svom dizajnu i tome da jako retko daje izjave, Džoni Ajv je dokazao svetu da ipak ima glas i da želi da ga iskoristi kako bi ukorio sve koji kopiraju Appleov dizajn.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.03.2014.

16:56

Default images

U retkom intervjuu za Sunday Times, Ajv je pričao o svojoj vezi sa „laserski precizno fokusiranom“ Stivu Džobsu a otkrio je i svoju strast za dizajnom kao i prezir prema onima koji kopiraju voljeni Appleov dizajn.

Kada je bio upitan u vezi sa kompanijama koje kopiraju Appleov dizajn, odgovor je bio prost – „to je krađa“.

On je primetio da kada neko kopira Appleov proizvod, on ne skrnavi samo dizajn već i krv, znoj i suze koji su do njega doveli.

„Kada nas kopiraju, u pitanju nije samo dizajn već i hiljade i hiljade sati napora. Tek onda kada uspete da ostvarite ono za čime ste krenuli možete da kažete da je sve bilo vredno truda. Potrebne su godine ulaganja i godine bola“, izjavio je Ajv u intervjuu.

On je takođe otkrio zašto ulaže toliko strasti u stvaranje proizvoda i ključ zbog čega se Appleovi proizvodi prodaju. Sve ovo ima veze sa „lepotom i integritetom“.

„Okruiženi smo bezimenim, anonimnim i loše napravljenim objektima. Veoma je primamljivo misliti da je to zbog toga što ljudima koji ih koriste nije stalo – baš kao ni ljudima koji ih prave. Međutim, uspeli smo da pokažemo da to nije istina“, smatra Ajv.

„U pitanju nije samo estetika. Ljudima je stalo do stvari koje su temeljno osmišljene i dobro napravljene. Mi pravimo i prodajemo veliki broj prelepih i dobro napravljenih stvari. Naš uspeh je pobeda za integritet za to da je ljudima dizajn počeo da biva bitan“.

Ajv smatra da je njegov posao da učini tehnologiju ličnom i veruje da je odnos ljudi koji imaju sa Apple uređajima prilično intiman.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: