Super trojka od Lenova

Lenovo uređaji su u kratkom periodu postali vrlo popularni na našim prostorima, ali i u svetu. Oduvek se znalo da Lenovo znači kvalitet kada su u pitanju laptopovi, dok se polako ta osobina vezuje i za tablet računare i pametne telefone ovog brendiranog proizvođača.

Izvor: Piše: Stevan Stevanoviæ

Četvrtak, 20.02.2014.

13:41

Default images

Tri Lenovo proizvoda su nam privukla pažnju svojim karakteristikama i odličnom cenom. U pitanju je unapređeni laptop Lenovo G500 sa hibridnim SSHD rešenjem za skladištenje podataka, Lenovo A3000 tablet uređaj koji po povoljnoj ceni nudi vrlo dobre performanse i čak dva slota za SIM karticu, i Lenovo S650, pametan telefon koji je nedavno stigao na tržište i privukao pažnju velikim kvalitetnim displejem i kamerom od 8Mpix po relativno povoljnoj ceni.

Lenovo IdeaPad G500 model laptopa je već neko vreme prisutan na tržištu i može se videti u raznim cenovnim klasama, u zavisnosti od konfiguracije. Model koji se nama dopao, i za koji smatramo da je jedan od najboljih kada je odnos cene i performansi u pitanju, poseduje Intel i3-3110M procesor. Ovo je dvojezgarni procesor sa HyperThreading tehnologijom koja omogućava da jezgra obrađuju po dva thread-a istovremeno, pa se u radu ponaša nalik četvorojezgarnom procesoru. U samom procesoru nalazi se Intel HD 4000 grafički čip koji je Intel usavršio i osetno poboljšao u pogledu performansi u odnosu na prošle generacije. Intel HD 4000 je izuzetno koristan u situacijama kada nema potrebe za velikom snagom, već kada je trajanje baterije na prvom mestu. U ovaj model ugrađen je i AMD Radeon HD 8570 model grafičke karte sa 2GB nezavisne memorije, koji se uključuje u grafički intenzivnijim situacijama kako bi pružio što bolje iskustvo pri korišćenju.

Velika novina kod laptopova danas nalazi se i u ovom G500 modelu – SSHD (Solid State Hybrid Drive) uređaj sa 1TB kapaciteta i 8GB fleš-a. Kao što i sam naziv govori, u pitanju je uređaj koji kombinuje NAND fleš memoriju (SSD) sa hard diskom (HDD), sa ciljem poboljšanja performansi bez gubitka dragocenog prostora za skladištenje podataka. To se postiže tako što sam sistem smešta najčešće korišćene podatke na fleš memoriju i brže im pristupa kada je to potrebno. U praksi to funkcioniše vrlo dobro i poboljšava iskustvo pri korišćenju računara. Iako Lenovo IdeaPad G500 neće privući igrače, smatramo da je odličan za poslovne korisnike, studente, ali i prosečne korisnike koji vole laptop računar dobrih performansi i odličnog dizajna.
Lenovo IdeaTab A3000 je tablet uređaj sa IPS ekranom od 7 inča koji po povoljnoj ceni nudi nešto što se retko viđa u svetu tablet računara – dva slota za SIM karticu. A3000 poseduje MT8389 čipset sa Cortex-A7 četvorojezgarnim procesorom na taktu od 1.2GHz i PowerVR SGX544 grafičkim čipom koji nudi odlične performanse i u najzahtevnijim aplikacijama. Tablet poseduje 16GB interne memorije, što je dovoljno za većinu korisnika, ali i slot za microSD karticu do 32GB kapaciteta. Na prednjoj strani nalazi se kamera VGA rezolucije koja je dovoljno dobra za video čet, dok se na zadnjoj strani tableta nalazi kamera od 5 megapiksela.

Proizvođači često izostavljaju GPS i bluetooth module, ali Lenovo je napravio vrlo dobar potez i u ovaj model stavio i GPS i Bluetooth 4.0, dok se, naravno, WiFi podrazumeva. Nakon svih navedenih karakteristika, utisci u radu su i više nego pozitivni. Instalacija i pokretanje aplikacija odvija se vrlo brzo, pa nikakva usporenja nisu prisutna. GPS modul je prilično dobrog kvaliteta, jer u svim uslovima brzo određuje trenutnu lokaciju.

Ono što predstavlja najveću misteriju kod ovog modela je pitanje zbog čega je proizvođač stavio dva slota za SIM karticu. Prvi slot je 3G slot i omogućava brz pristup internetu, dok je 2G slot predviđen za telefonske razgovore i razmenu poruka. Međutim, iako na naše tržište stiže najsnažniji model, funkcija za razgovore nije odmah dostupna mada smo čuli da, uz određene modifikacije, ovaj model može imati i tu mogućnost. U celosti gledano, Lenovo IdeaTab A3000 je model koji nudi zaista mnogo za svoju cenu, pa ga možemo preporučiti svima, a pogotovu onima koji žele da svuda imaju pristup internetu koristeći mobilni internet preko lokalnog mobilnog provajdera.
Lenovo S650 je model koji je malo kasnije stigao na tržište u odnosu na druge pametne telefone ovog proizvođača. Karakteriše ga izuzetno kvalitetan IPS displej od 4.7 inča u dijagonali sa rezolucijom od 960x540. Za visoke performanse u radu pobrinuo se MT6582 čipset sa četvorojezgarnim Cortex-A7 procesorom na taktu od 1.3GHz i Mali400-MP2 grafičkim čipom. Ovaj model poseduje 8GB interne memorije sa mogućnošću proširenja putem memorijske kartice do 32GB kapaciteta, što je i više nego dovoljno za većinu korisnika. Vrlo je zanimljivo to što Lenovo posebno navodi OTG mogućnost kao zvanično podržanu, pa se može povezati sa fleš memorijom, mišem i/ili tastaturom. Kamera od 8Mpix pomoći će da se usnime momenti za pamćenje i više nego pristojnim kvalitetom fotografija. Velika prednost ovog modela je i mogućnost za korišćenje dve SIM kartice istovremeno, što je odlika većine Lenovo pametnih telefona na našem tržištu. Lenovo S650 je model koji ima sve, od kvalitetne izrade kućišta, preko odličnih performansi do brojnih mogućnosti koje će zadovoljiti i najzahtevnije korisnike.

Lenovo je agresivno krenuo u probijanje na tržištima koja su trenutno zanimljiva – tablet računari i pametni telefoni. A da ima ozbiljne namere u ovom segmentu dokazuje i činjenica da je nedavno Lenovo kupio i Motorolu, koja ima velikog iskustva u proizvodnji mobilnih telefona. Rekli bismo da u skorije vreme možemo očekivati velike stvari od kompanije Lenovo.

Kompletnu ponudu Lenovo proizvoda možete pogledati u ponudi WinWin Web sajta

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: