Upoznajte Sony SRF-39FP - "zatvorski iPod"

Ugledni časopis "Njujorker" objavio je priču koja otkriva tajnu sveta iza "zatvorenih (i zaključanih) vrata" i daje odgovor na pitanje koji je jedan od najčešćih predmeta koji se može naći iza zidova zatvora, među večito rastućom zatvorskom populacijom u SAD-u.

Izvor: Izvor: M.P./New Yorker

Utorak, 21.01.2014.

10:15

Default images

Neočekivano, reč je o Sonyjevom analognom radio prijemniku SRF-39FP, njihovom najjednostavnijem radio prijemniku prozirnog tela, koji radi na jednu AA bateriju. Radio košta manje od 30 dolara i to je najpovoljniji radio koji se može nabaviti u zatvorskim "prodavnicama".

Iako na policama ima i drugih modela, Sonyjevom SRF-39FP potrebna je samo jednu baterija i radi čak 40 sati, što je u poređenju sa iPod Classicom ipak veća vrednost za novac. Zatvorenici u SAD-u su posebno osetljivi na troškove, s obzirom da mesečno mogu da potroše tek 120 dolara u zatvorskom šopingu, pa više odvajanja za baterije znači manje novca za ostale potrepštine.

Da je Sonyjev SRF-39FP 'prvak' u zatvorskim krugovima, potvrdila je i PR-ka Sonyja Melisa Dolan, koja je navela da prodaja analognih prenosnih radija u zatvorima u SAD-u predstavlja 'stabilan biznis' koji predstavlja 'značajnu' prodaju za kompaniju.

"Od svih dostupnih modela, SRF-39FP je neosporeni klasik, koji se i 15 godina nakon početka prodaje može naći u zatvorskim radnjama, što ga čini čestim iza zatvorskih zidina koliko su česti bili i iPodi izvan tih zidina", piše novinar "Njujorkera".

Oko ovog radija se među zatvorskom populacijom stvorila i mala kultura: zatvorenici obično ostavljaju svoje radio prijamnike iz solidarnosti ili iz praznovjerja, pa se ovaj model Sonyja retko može naći van zatvora.

Ipak, kako navodi "Njujorker", izgledno je da će nove tehnologije istisnuti SRF-39FP: u zatvorima u SAD-u počeo je da se nudi download MP3-ja sa zatvorskih terminala, a navodno je 50 posto zatvorenika kupilo MP3 playere, iako su tri puta skuplji od legendarnog malog radija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: