Google ne pita za cenu mapiranja sveta

Upiti za pretragu interneta koji u rezultatima sadrže mapu, čine 20 odsto svih pretraga na Googleu. Još je važnije prepoznavanje lokacije, geografska informacija bez koje naši smartfoni i slični uređaji danas teško funkcionišu.

Izvor: J. J. K.

Utorak, 17.12.2013.

12:26

Default images

Predviđa se da će u budućnosti ključevi „znati” da se nalaze na kancelarijskom stolu, a alat će nas podsetiti da je pozajmljen prijatelju, dok će automobil sam da nas odveze prvo do kancelarije po ključeve, a onda do prijatelja po alat. Za to će biti neophodne savršene mape i zbog toga je ovo trenutno veliko poprište u borbi za novog vladara virtuelnog sveta, piše New York Times.

Lik Vensan, jedan je od direktora u Googleu i idejni tvorac Street View servisa, ove jeseni je bio u splavarskoj ekspediciji duž kanjona Kolorada. Tri metra iznad vode na splavu je bila pričvršćena zelena kugla veličine fudbalske lopte sa 15 kamera. Ova sprava je glavni deo servisa Street View koji korisnicima Google Maps omogućava da neku tačku na planeti vide u pregledu od 360 stepeni. Street View danas pokriva 3.000 gradova u 54 zemlje. Od jesenas Google mobili krstare ulicama Beograda, Novog Sada i Niša.

Deo ogromnih ulaganja Google planira da pokrije tako što će naplatiti najvećim kompanijama koje njegove mape koriste kao polazište za svoje usluge. Granica je postavljena na 25.000 dnevnih korišćenja mapa 90 dana uzastopno, što pogađa oko 3.500 kompanija. Naplatna rampa je već neke oterala. FourSquare je napustio Google Maps prošle zime, Wikipedia početkom godine, a Apple ovog leta. Svi su se okrenuli alternativnom britanskom servisu Open Street Maps (OSM), koji nazivaju kartografskom Wikipediom, jer se zasniva na doprinosu korisnika.

„Niko se ne takmiči s Googleom da dostigne nivo njihovih mapa zbog toga što nije sasvim racionalno. Na duže staze su toliki troškovi neodrživi”, kaže Stiv Kost koji je pre 10 godina osnovao OSM, danas glavnu pretnju kartografskom monopolu Googlea.

Kostovoj koaliciji zasad dobro ide. U Severnoj Koreji i nekim delovima Evrope imaju više podataka nego Google. Problem je što u nekim oblastima nema dovoljno preciznih podataka o adresama i saobraćajnim pravilima. U pomoć im je priskočio Telenav, koji proizvodi GPS navigacije. Ustupio im je podatke o saobraćajnim propisima i angažovao profesionalne kartografe da pomognu amaterima. FourSquare je napravio aplikaciju za korekciju mapa.

Kost je uveren da će njegov servis na kraju pobediti u ovoj utakmici. Google ostaje pri strategiji da će imati najbolje mape i ne pita za cenu.

Danas mape „govore” vozaču gde da skrene, levo ili desno. Kada automobili budu sami upravljali, mapa će biti suštinski deo mašine. Trenutno ulicama Kalifornije i Nevade krstari 25 eksperimentalnih Google samo-vozila koja su prešla oko 600.000 milja bez ozbiljnog incidenta. U ovom slučaju algoritmi ne rade dobro zbog velikog napretka u razvoju veštačke inteligencije, već zato što su zasnovani na mapama. Svaku saobraćajnicu je prethodno ispitalo vozilo s vozačem.

Sergej Brin, suosnivač Googlea, obećao je da će tehnologija automobila koji sami upravljaju biti usavršena za četiri godine. Tesla Motors obećava svoju verziju za tri godine, uz nagoveštaj da neće koristiti Google Maps.

„Sve mape će u jednom trenutku biti samo skup podataka. Na kraju će pobediti onaj ko bude imao najviše podataka”, zaključio je Tim Orajli.

Ovaj izdavač i poznati vizionar iz Silicijumske doline uveren je da internet prerasta u ogroman zajednički kompjuter čije će najvažnije pojedinačne funkcije zavisiti od prepoznavanja lokacije.

Izvor: Politika.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: