Nokia traži zabranu za HTC One u Engleskoj

Kompanija Nokia je zatražila sudsku zabranu za uvoz i prodaju pametnog telefona HTC One u Engleskoj, koji finskoj kompaniji u na ovom tržištu predstavlja jednog od glavnih konkurenata.

Izvor: Izvor: BBC

Četvrtak, 31.10.2013.

15:57

Default images

Ovaj zahtev Nokie je podstaknut pobedom u pravnom sporu oko povrede prava patenta koji se tiče dizajna modulatora iz 1998. godine, dela telefona koji služi za prenos podataka. Nokia takođe traži i novčanu naknadu zbog povrede patenta, a iz kompanije HTC je nakon ove odluke suda u Engleskoj saopšteno da su "razočarani odlukom" i da nameravaju da se na nju žale.

Tajvanska kompanija tvrdi da je tehnologija koja je bila predmet spora bila sastavni deo čipova koje je HTC-u isporučivala kompanija Qualcomm i naglašava da je Nokia u Americi sa Qualcommom potpisala dogovor o tome da ih zbog toga neće tužiti.

Azijska firma je sugerisala da zbog te situacije nije trebalo da traži licencu, jer se po američkom federalnom zakonu smatra da je pravo na patent iscrpljeno onoga trenutka kada je on prodat i koristi se u okviru nekog drugog proizvoda, kao što je to ovde slučaj i da je HTC kupujući Qualcommove procesore platio i cenu za iskorišćavanje patenta na modulator.

Međutim, sud je odlučio da ugovori u Americi ne zamenjuju sva prava koja ima Nokia na svoje patente koji su registrovani u Evropi.

"Ukoliko nemaju pravo za prodaju u Evropi, onda kupac te licence, čak i u posrednom slučaju, kao što se ovde radi, ne može je koristiti ni u kakvom obliku", piše u rešenju suda.

"HTC ne može da ima veća prava kupovinom Qualcomomovih čipova, nego što je obim prava koji je Qualcomm dobio od Nokie", dodaje se u saopštenju.

Nokia je takođe pokrenula sudske procese za isti slučaj i u Nemačkoj, Japanu i Americi, a ovo je ove godine već treći slučaj u kome je Nokia optužila HTC za povredu nekog od njenih patenata, potvrđeno je u finskoj kompaniji.

U septembru Američka trgovinska komisija je donela odluku u kojoj se konstatuje povreda prava na dva Nokijina patenta od strane HTC-a, a u martu je sud u Manhajmu u Nemačkoj HTC-u naložio da prestane da povređuje jedan od Nokijinih izuma koji se tiče štednje energije u elektronskim uređajima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: