Upoznajte Lenovo P780

P780 je odličan proizvod kompanije Lenovo koji donosi baš ono što je modernim pametnim telefonima falilo – bateriju kapaciteta od čak 4000mAh. P780 se trenutno u Srbiji može kupiti samo u WinWin prodavnicama.

Izvor: Piše: Stvean Stevanoviæ

Petak, 25.10.2013.

12:10

Default images

Čim smo dodirnuli Lenovo P780, kupila nas je njegova čvrsta konstrukcija i kvalitet izrade. Pored toga, impresionirala nas je baterija izuzetno velikog kapaciteta koja nedostaje svim pametnim telefonima. Da li bi ovo mogao biti trenutno funkcionalno najzaokruženiji pametni telefon?

Fizički izgled

Ono što se prvo oseti kada se P780 uzme u ruku jeste hladnoća poklopca izrađenog od nerđajućeg čelika. Možemo zapaziti da, uprkos dimenzijama, telefon zaista dobro leži u šaci prosečne veličine i nema nezgodnog osećaja da će iskliznuti iz ruke pri korišćenju. Sa svojih 176 grama blago odskače iznad proseka, ali se da brzo naviknuti na njegovu težinu i ne predstavlja baš nikakav problem.

Dizajn prednje strane P780 modela ne odskače puno od drugih modela telefona. U gornjem delu se nalazi mrežica za slušalicu, a ispod nje je „Lenovo“ natpis. Desno od natpisa nazire se prednja kamera rezolucije 1.2Mpix za video čet. Naveli bismo da ova kamera nije nekog kvaliteta i da je očigledno bilo reči o uštedi, jer ne poseduje ni autofokus, ali za video čet, koji joj je primarna namena, dovoljno je dobra. Veći deo prednje strane prekriva, naravno, displej dijagonale 5 inča o kome će biti reči kasnije. Takođe, ispod displeja su tri kapacitivna tastera koji poseduju pozadinsko osvetljenje pri korišćenju.

Na gornjoj strani nalazi se taster za uključivanje uređaja, što je malo neobično, jer se kod uređaja većih dimenzija on obično nalazi sa strane, mada ni ovde njegova lokacija ne predstavlja neki problem. Pored tastera je skriven microUSB konektor ispod malog poklopca, a u blizini je standardni 3.5mm konektor za slušalice. Pored konektora nazire se sekundarni mikrofon za poništavanje šuma. Rekli bismo da obavlja odličan posao, jer je na strani sagovornika kvalitet zvuka pri razgovoru odličan.

Na donjoj strani telefona nalazi se jedva vidljivi otvor za mikrofon, dok su na desnoj strani prisutni tasteri za kontrolu zvuka.
Zadnja strana uređaja deluje zaista odlično. U gornjem delu se nalazi kamera od 8Mpix, koja blago odskače iz linije telefona. Ispod kamere prisutan je LED za fotografisanje u uslovima kada je slabija osvetljenost, ali ga je moguće koristiti i kao baterijsku lampu preko ugrađene aplikacije.

Zanimljivo je da je ispod LED još jedan mikrofon, koji se najverovatnije koristi pri pravljenju video snimaka. „Lenovo“ natpis je izrađen reljefno na leđima koja su od nerđajućeg čelika, što je vrlo lep detalj.
Pored toga, u donjem delu je zvučnik sa blagim odstojnikom koji služi da odvoji telefon kada se nalazi na stolu kako bi se bolje zvuk čuo. Šta više, primetili smo da je zvučnik vrlo glasan i čuje se u svim situacijama, a to je za svaku pohvalu.

Displej

Kao što je već rečeno, P780 poseduje displej dijagonale 5 inča i rezolucije 1280x720, koji je izrađen u IPS tehnologiji. Gledajući direktno u njega prikaz je vrlo dobar, sa odličnim koloritom. Promenom ugla gledanja kvalitet prikaza se ne menja drastično i, uprkos refleksiji koja je prisutna, primećuje se da je u pitanju odličan IPS panel. Osvetljenost ekrana je ravnomerna i jaka, pa je nesmetano korišćenje moguće već pri jednoj trećini od maksimuma. Takođe, ne postoji nikakvo primetno probijanje svetlosti ni u jednom uglu. Malo je reći da smo zadovoljni celokupnim kvalitetom displeja.

Softver

Uređaj koristi Android 4.2.1 operativni sistem, ali nije u pitanju „čist“ Android, već je kompanija Lenovo unela određene izmene što se tiče izgleda i dodala neke zanimljive funkcije. Za razliku od K900 modela, Android na P780 dosta liči na Google-ov Android. Ekran za zaključavanje (Lockscreen) je kao kod čistog Android-a, dok pokretač aplikacija (Launcher) liči na Google-ov, ali kada zađete u podešavanja istog, vidite da je Lenovo ubacio veliki broj dodatnih podešavanja i mogućnosti u „Lenovo Launcher v2.0“. Moguće je izmeniti izgled ikona, promeniti temu, broj ekrana, kao i animacije za listanje aplikacija.
Prisutan je i veliki broj Lenovo widgeta, poput vremenske prognoze, „Lotus“ widgeta za prečice do nekih aplikacija, Cleaner-a za pražnjenje RAM memorije i drugo. U notifikacionom meniju prisutni su prekidači za brz pristup opcijama koje se često koriste, kao što je WIFI, Bluetooth, GPS, mobilni internet, automatska rotacija i još mnogo toga.

U podešavanjima telefona nalazimo i zanimljive opcije poput:

- Pocket mode – telefon automatski zvoni najvećom jačinom kada se nalazi u džepu ili torbi

- Decrease tone – automatski utiša zvono telefona ukoliko ga podignete dok zvoni

- Smart roll – invertuje izgled ekrana, pa tekst pređe na suprotnu stranu; ne razumemo koja je poenta ovakve funkcije, ali je svakako prvi put vidimo na ovom modelu

- Smart answer – u toku pozivanja, ukoliko telefon približite glavi, on će se automatski javiti
Pored svega ovoga, P780 poseduje zanimljive aplikacije koje je razvio Lenovo. Neke od njih su svakako SuperCamera, SuperGallery i Dialer (aplikacija za pozivanje).

SuperCamera je aplikacija za pravljenje fotografija kamerom sa brojnim modovima i efektima. Moguće je slikati u kontinualnom modu, koji je nešto nalik Burst modu (takođe prisutan), ali telefon će praviti uzastopne fotografije sve dok budete držali taster za slikanje.

Prisutni su i Panorama mod, noćni, HDR, mod za uslove sa lošijim osvetljenjem, mod u kome se fotografija pravi kada se osmehnu svi ljudi u kadru, makro za fotografije bliskog predmeta i druge. Što se tiče efekata, SuperCameri oni svakako ne fale, jer je prisutan njihov veliki broj – od TiltShift, Blur, Kaleidoskopa, preko Mirror, Fisheye, pa do dodavanja veštačkog odsjaja.

Vaše fotografije mogu izgledati vrlo zanimljivo ukoliko se ovi efekti primene na pravi način. SuperGallery je galerija za prikaz fotografija u mozaičnom stilu sa animiranjem fotografija. Vrlo zanimljiva aplikacija, moramo priznati. Podsetila nas je na HTC Zoe kod HTC One modela.

Pored pregleda slika, moguće je i primeniti razne efekte za promenu boje fotografija. To dodatno upotpunjuje brojne efekte koji su prisutni u SuperCamera aplikaciji.

Prisutan je i Jigsaw mod u kome možete spojiti par fotografija na razne načine i objaviti na društvenim mrežama. Iz same aplikacije moguće je praviti i GIF animacije iz kratkog video klipa.

Dialer, tj. aplikacija za pozivanje bila nam je bila zanimljiva iz dva razloga. Ukoliko imate propušten poziv, on će Vam pored poziva prikazati koliko dugo je telefon zvonio, pa ćete na taj način znati da li je bila greška u pitanju ili Vas je ta osoba zaista zvala. Drugi razlog je opcija sa kojom se nismo do sada susretali – mogućnost za snimanje poziva. U toku razgovora dostupan je taster „Record“ koji započinje snimanje razgovora. Nakon završetka snimanja, snimak će biti smešten u Audios/VoiceCalls.
Iako je Lenovo uradio određene prepravke u korisničkom interfejsu i dodao brojne funkcije, telefon se u radu ponašao vrlo dobro i imao je zadovoljavajuće performanse. Widget „Cleaner“ koji smo pomenuli u tekstu često je prikazivao do 80% napunjenosti RAM memorije, pa nam je unosio paniku da će uticati na performanse, iako se to nije dešavalo. Preporučujemo da uklonite Cleaner sa glavnog ekrana i da ne obraćate pažnju na njega. Android 4.2 poseduje odličan menadžment RAM-a, pa to ne treba da Vas brine, pogotovo sa 1GB RAM memorije, koliko poseduje P780.

Kamera

Lenovo P780 poseduje kameru rezolucije 8Mpix i mogućnost pravljenja fotografija veličine 3264x2448 ili 3328x1872 piksela u wide formatu. Nismo očekivali da će se ovaj model istaći kada je pravljenje fotografija u pitanju, ali nas je izuzetno prijatno iznenadio. Fotografije su pune detalja, a boje realno prikazane. Čak i u uslovima kada je slabije osvetljenje, balans svetlosti na fotografijama je vrlo dobar i dobijaju se dobre fotografije. Sa druge strane, u određenim situacijama kada je prilično mračno i neophodno je korišćenje LED za blic, javlja se određena količina šuma na fotografijama. Međutim, kada se sagledaju performanse kamere u svim uslovima, svakako bismo je svrstali u prednosti ovog modela.
Autonomija baterije

Svi korisnici pametnih telefona u poslednje vreme uglavnom imaju samo jednu primedbu, a to je kratko trajanje baterije na njihovom telefonu. Lenovo je to želeo da ispravi sa ovim modelom, pa je ugradio bateriju vrlo velikog kapaciteta od čak 4000mAh! Nismo želeli da puštamo testove za bateriju, već smo želeli da postignemo realne rezultate pri korišćenju, koji su ipak merljivi. U telefon smo ubacili dve SIM kartice različitih operatera, napunili ga dok nije pokazao da je pun i počeli sa korišćenjem. WIFI je sve vreme bio uključen, a u trenucima kada je odsutan, mobilni internet je radio. Telefon je korišćen intenzivno za čitanje foruma i pregled web sajtova, sinhronizacija sa mail nalozima je bila aktivna, nešto više od sat vremena je korišćen za slikanje po parku, performanse su merene u raznim benchmarking aplikacijama, a vodili su se i relativno dugi telefonski razgovori. Telefon je postigao izuzetno impresivan rezultat: 12 sati uključenog ekrana, 1:30 sati razgovora i sve to sa ukupnim trajanjem baterije od 60 sati! Za ovako dobar rezultat zaslužan je dobro optimizovan softver (bez curenja baterije), vrlo štedljiv SoC MTK 6589 i, naravno, baterija od 4000mAh. Svaka čast kompaniji Lenovo!
Performanse

Proizvodi kompanije MediaTek u poslednje vreme su prisutni u velikom broju uređaja, od tableta, preko telefona i Android TV dongle-ova. Ova kompanija se zaista trudi da stigne velike svetske proizvođače poput Qualcomm-a i nije za potcenjivanje kada su performanse u pitanju. Lenovo je u ovaj model implementirao USB OTG (On-The-Go) mogućnosti i u pakovanju sa telefonom priložio odgovarajući (standardni) adapter. Na telefon je moguće povezati USB tastaturu, miša, USB flash memoriju, eksterni hard disk (ali sa sopstvenim napajanjem) i sve biva prepoznato u trenutku. Ugrađeni fajl menadžer je vrlo dobar i osmišljen je da automatski prikaže memoriju ukoliko je povezana preko USB OTG adaptera. Lenovo kao prednost navodi da je moguće puniti druge uređaje ovim modelom telefona, što zvuči pomalo apsurdno, ali to zaista radi.

U Lenovo P780 nalazi se čipset MTK6589 koji sadrži Cortex-A7 Quad-core procesor na maksimalnom taktu od 1.2 GHz i PowerVR SGX544 grafički čip. Čipset je pokazao vrlo dobre performanse kako u igrama, tako i u benchmarking testovima. Rezultate testova možete naći u tabeli.
Zaključak

Lenovo P780 je doneo nešto što će veliki broj ljudi znati da ceni, a to je izuzetno velika autonomija baterije. Međutim, prednosti ovog telefona se tu ne završavaju. Kvalitet izrade i upotrebljeni materijali su za svaku pohvalu.

Iako je nešto veće težine, smatramo da se to ne može uzeti kao mana, ali će verovatno odbiti određeni broj ljudi koji preferiraju telefone manjih dimenzija i težine, dok će druge baš privući robusnost telefona. Performanse telefona su vrlo dobre i u zahtevnijim situacijama kao što je igranje novijih igara, dok se mogućnosti uvećavaju kada se koristi USB OTG.

Lenovo P780 je uređaj koji definitivno zavređuje pažnju, tako da svi koji traže novi pametni telefon treba da ga uzmu u obzir pri kupovini.

Uređaj je ekskluzivno dostupan u WinWin Shop maloprodajnom lancu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: