Solarni punjač i van granica Srbije

Solarni punjač za mobilne uređaje Strawberry Drvo prvi put je prešao granice Srbije tako što je instaliran 30. maja u centru Bijeljine, saopšteno je iz domaće kompanije Strawberry energy.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.05.2013.

18:48

Default images

U okviru projekta "Bijeljina i Bogatić - zajedno na putu ka energetskoj održivosti kroz povećanu energetsku efikasnost i promociju obnovljivih izvora energije", koji finansira EU kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA) iz Programa prekogranične saradnje Srbija - Bosna i Hercegovina, u centru Bijeljine postavljena su dva javna solarna punjača za mobilne uređaje, izumi srpske kompanije Strawberry enerdži.

Do sada, Strawberry Drveće su imali prilike da koriste samo stanovnici Srbije na devet lokacija, a od danas i građani Bijeljine mogu dopuniti baterije svojih mobilnih telefona, mp3 plejera, kamera i drugih mobilnih uređaja besplatno energijom sunca, i to na dva mesta - ispred Centra za kulturu i u Gradskom parku.

Projektom je predviđeno postavljanje još jednog solarnog punjača u Bogatiću, a ceremoniji otvaranja prethodila je svečana dodela ugovora svim korisnicima granta iz drugog poziva Programa prekogranične saradnje Srbija - Bosna i Hercegovina u Etno selu "Stanišići".

Predstavnik Delegacije EU Pol Smid naglasio je da "predanost i posvećenost ljudi ovakvim projektima može značajno da poboljša stanje životne sredine i da omogući svakodnevnu upotrebu obnovljivih izvora energije u budućnosti".

Strawberry Drvo, pored osnovne funkcije punjenja mobilnih telefona predstavlja i mesto okupljanja, druženja i direktnog kontakta sa obnovljivim izvorima energije u centru grada, čiji su glavni ciljevi edukacija i približavanje ovog koncepta svim ljudima.

Strawberry energyje mlada srpska kompanija vođena idejom "Učiniti svet boljim mestom". Nakon osvojenog prvog mesta na manifestaciji "Nedelja održive energije 2011", u organizaciji Evropske Komisije u Briselu, vrednost rada kompanije prepoznata je internacionalno, te je ove godine Strawberry Drvo predstavljeno na svetskom portalu Mashabl kao jedna od 25 tehnologija koju bi svaki pametan grad trebalo da ima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: