Testirali smo: iPad mini

Apple je opet povećao iPod, no to ponovo ne mora nužno biti loša stvar...

Izvor: Autor: Ivan Jeliæ @escapetofreedom

Ponedeljak, 11.02.2013.

12:14

Default images

Sedmoinčni tableti imaju zanimljivu istoriju. Prvi je počeo Samsung napravivši Android telefon sa ekranom od sedam inča, budući da je Android tada bio namenjen isključivo telefonima, makar "fabrički". Sve aplikacije u Android Marketu, kako se tada Google Play zvao, "znale" su samo za telefone i kao takve bile su jedini izbor.

Onda se pojavio Android 3.0 što je podgrejalo nade da će Android konačno dobiti valjanu podršku za ovu familiju uređaja bez obzira na dijagonalu, pa su se pored sedmoinčnih počeli pojavljivati i direktni konkurenti iPadu, sa ekranima od 10 inča. U svakom slučaju, novi plan bio je Android kao tablet eko-sistem, sa aplikacijama koje su zaista napravljene za tablete, a ne za telefone.

No, od svega toga na kraju nije bilo skoro ništa. Aplikacija za Android tablete je malo, a najpoznatiji brendovi u mobilnom "app" svetu i dalje nemaju svoje verzije za ove sprave. Ipak, uprkos blago rečeno očajnom stanju u ovom delu ekosistema, jedna grupa uređaja uspela je da postane i opstane.

Veliku zaslugu u tome ima Google, koji je relativno skoro shvatio da će Android put do šire tablet publike naći najpre preko sedmoinčnih uređaja. Njih je pre svega lakše napraviti i prodavati za manje novca, pri čemu se na tolikom ekranu telefonske aplikacije kako tako mogu provući kao rešenje. Tako je nastao Nexus 7, izuzetno dobar hardver (naročito za novac koji se za njega traži) sa fabričkim Androidom i hiljadama aplikacija koje ne izgledaju toliko lose kao na 10-inčnom ekranu.

To je shvatio i Apple. Promene na tržištu, a moguće i promene u samoj kompaniji dovele su do toga da suvereni vladar sveta tableta (ili, ako više volite, takozvane Post-PC ere) pogleda u pravcu segmenta koji se razvio uprkos svemu gore navedenom, i u kom on nije prisutan. Drugim rečima, manji, lakši, jeftiniji i pre svega prenosiviji tableti počeli su da imaju smisla i za Apple, što je značilo da će se manji iPad na kraju i dogoditi.

Ostalo je, iako veoma bliska, istorija. Apple je krajem oktobra prošle godine predstavio iPad mini, ušavši tako na tržište koje je, iako motivisano "velikim" iPadom, za njega nov teren.

Hardver

Govoriti o iPadu u hardverskom smislu u mnogim aspektima već je ispričana priča. Neozbiljno je očekivati da će Apple napraviti uređaj koji nije kvalitetan i dobro izrađen. Od prvog do poslednjeg iPada radilo se o izuzetnim konstrukcijama kada su materijali i izrada u pitanju, što je slučaj i ovaj put.
iPad mini (Foto: B92)
Ono što je pak novo je dizajn, a Apple se odlučio da krene putem kojim je krenuo sa novim iPodom. Bočne ivice na Miniju zaobljenije su nego što je to slučaj na "velikom" iPadu, uz zasečenu, tanku i sjajno izbrušenu površinu koja spaja pozadinski deo sa površinom ekrana. Taj deo možete primetiti i na novom iPodu, ali i na iPhoneu 5, i veoma je uočljiv kada uređaje gledate sa prednje strane.
iPad mini (Foto: B92)
Posmatrano iz tog ugla iPad mini izgleda relativno atipično, budući da se Apple odlučio na primetno manji razmak između bočnih ivica ekrana i samog uređaja, posmatrano u vertikalnoj orijentaciji.
iPad mini (Foto: B92)
Tankoća iPada mini je izuzetna, uređaj po ovoj osi meri 7,2 milimetra, što je jedno vreme bio rekord na tržištu. Druga izuzetna brojka tiče se mase, WiFi verzija "teška" je 308, a 3G/LTE 312 grama.

Sve to zajedno znači da se pri korišćenju iPada mini oseća izvesna količina konstantog zadovoljstva, pre svega zbog kvaliteta izrade i materijala, ali i zbog činjenice da je potrebno puno sati kontinuiteta kako bi držanje tako tanke i lake sprave postalo zamorno. Jedini problem na koji u ovom smislu možete naići je nešto oštrija ivica na prelazu ka površini ekrana, koja ponekad ume da smeta.
iPad mini (Foto: B92)
iPad mini unutra veoma je sličan iPadu 2, pokreće ga nešto stariji A5 SoC (dva jezgra na po 1GHz, PowerVR SGX543MP2 grafika) uz 512MB RAM-a, da dostupan je u verzijama sa 16, 32 i 64 GB prostora. Zadnja kamera je od 5, a prednja od 1.2 megapiksela.

Baterija traje prilibližno onome što je Apple i obećao, WiFi model koji smo imali na testu izdržao je između 8 i 9 sati aktivnog korišćenja (video, web). Autonomija je dovoljna da ćete verovatno biti sigurni da će Mini izdržati ceo dan aktivne upotrebe.

Ekran

Predviđanja da će iPad mini biti zapravo umanjeni iPad 2 obistinjuju se i kada je u pitanju ekran. Prva stvar koju ćete primetiti kada probudite Minija su pikseli, od čega nas je Apple taman odvikao.

Rezolucija ekrana istovetnih je 768x1024 piksela, kao na iPadu 2. To na dijagonali od 7,9 inča, koliko Apple smatra da bi mali tablet trebalo da ima, znači nešto veću gustinu nego u slučaju "velikog" srodnika od pre dve generacije, ali svakako ne dovoljno da bi imalo smisla porediti ga sa ekranima na poslednja dva iPada.
iPad mini (Foto: B92)
Jezikom Appleovog marketinga, ekran na iPadu mini daleko je od "retine", iako je nešto bliži tome od iPada 2. Tačnije, toliko je daleko da bi zbog toga trebalo ozbiljno razmisliti o kupovini. Da budemo do kraja jasni, ako ste "u redu" sa ekranom na iPadu 2, onda će Mini biti sasvim dobar. No, probajte iPad 3 ili 4, pa se vratite na iPad 2 ili iPad mini: velika je verovatnoća da će sve što ćete videti biti tačke.

Aspekt je ostao isti kao i do sada, što u kombinaciji sa rezolucijom i dijagonalom daje veoma zanimljive rezultate.

Sve što preuzmete iz AppStorea, a napravljeno je za iPad funkcionisaće odlično, budući da se radi o standardnoj rezoluciji sa Appleove tablete. Sa druge strane, ako želite da surfujete svojim tabletom, prostor koji konkurencija ima kao prednost po horizontalnoj osi će ili ostati prazan, ili će sajtovi inače napravljeni za 1024 pikslela širine biti uvećani na 1280, koliko adekvatna Android konkurencija ima. Tada po vertikalnoj osi imate manje sadrzaja na uređajima koji imaju veću rezoluciju nego na iPadu, iako se čini da bi trebalo biti obrnuto. To je i sam Apple iskoristio na predstavljanju Minija kao argument, a u šta smo se mogli uveriti i mi sami tokom uprednog korišćenja Nexusa 7 i iPada mini.
Naslovna strana sajta b92.net na iPadu mini i Nexusu 7 (Foto: B92)
Kvalitet prikaza kada su boje i osveteljenje u pitanju je odličan, tačnije karakterističan za ekrane koje Apple ugrađuje u svoje uređaje. U ovom kontekstu poređenje sa novijim iPadima ima smisla, slika je ukupno bolja nego što je to slučaj za iPadom 2.

iOS

Apple se odlučio za "standardnu" rezoluciju kada su iPadi u pitanju, što znači da bi sve aplikacije napravljene za "velike", i pre njega jedine iPade trebalo da funkcionišu u potpunosti "pravo iz kutije".

To je većinom i tačno. Ipak, postoji jedan detalj koji je skrenuo pažnju i delimično dao razloga za brigu, bar dok uređaj nije bilo moguće probati.

Naime, ista rezolucija kao na iPadu 2 na manjoj dijagonali znači da će aplikacije biti za nijansu umanjene, pa će tako svi tasteri, meniji i ostali elementi interfejsa aplikacija biti manji. Naši prsti su pak ostali isti, pa se nametnulo pitanje da li će nešto manje fizičke dimenzije samih aplikacija i elemenata i njima biti problem.

Ovo pitanje je još važnije imajući u vidu da se u ovom kontekstu neće ništa promeniti kada Mini dobije retina ekran, pošto će sasvim sigurno imati istu rezoluciju kao iPadi 3 i 4, pa fizičke dimenzije ostaju iste.

Na sreću po Apple i čitav ekosistem, u nekoliko slučajeva se dogodilo da su neki delovi aplikacija bili lakši za korišćenje na velikom nego na malom iPadu, no ti slučajevi su u manjini. Aplikacije koje postoje u AppStoreu potpuno su upotrebljive, mada ostaje utisak da bi sve to moglo biti za nijansu bolje optimizovano za manji ekran nego što je sada.

Apple je pak odlično optimizovao iOS za situacije u kojima usled manjih dimenzija uređaja i malog razmaka između bočnih ivica ekrana i ivice uređaja možete dodirnuti ekran kako biste ga sigurno držali. U tim momentima iOS će ignorisati dodir ekrana, pa je tablet moguće držati palcem na ekranu i nesmetano ga koristiti.

Kada su performanse operativnog sistema i aplikacija u pitanju, stvari su veoma slične kao u slučaju iPada 2. Sve funksioniše veoma pristojno, iOS je tradicionalno odlično skrojen za hardver na kom je instaliran, pa su pola gigabajta RAM-a i dva jezgra sasvim dovoljni, i nismo naišli na probleme tokom testiranja. Naravno, u slučaju igara performanse su primetno slabije u odnosu na novije iPade.

Tu je i Siri za koju, kao i za Apple, Srbija još uvek ne postoji, pa ako se služite nekim od jezika koje govori možda ćete i pronaći način da je uposlite. Kada smo kod Srbije, valja napomenuti da su iOS mape praktično beskorisne, dok Googleove kao posebna aplikacija postoje samo za iPhone.

Konkurencija

Prekretnica kada su sedmoinčni Androidi u pitanju, i inače jedina u ovom momentu realna konkurencija iPadu mini, je Nexus 7. Dovoljno je pogledati specifikacije i cenovnike i shvatiti da Nexus trenutno na domaćem, ali i globalnom tržištu, ako izuzmemo iPad mini, nema premca.
iPad mini i Nexus 7 (Foto: B92)
Samsung se u poslednje vreme pokazao sposobnim da spusti cene uređajima koji su do skoro bili prilično skupi, pa sada možete naći Galaxy Tab 2 7.0 za oko 23-24 hiljade dinara (između 5 i 6 hiljada manje od Nexusa 7 sa 32GB prostora). Ipak, radi se o inferiornijoj spravi u odnosu na Nexus 7, koji ima brži procesor, bolji ekran i bolju izradu. Naravno, uvek možete kupiti Android tablet za 10 ili 15 hiljada dinara, no to je segment tržišta koji nema nikakvih dodirnih tačaka sa ovim kojim se bavimo, bilo da se radi o ceni ili kvalitetu.

Dakle, Nexus 7 veoma je kvalitetan, slobodno se može reći da je to jedan od najbolje napravljenih plastičnih uređaja. Način na koji su Google i ASUS prišli izradi i rešavanju pozadinske površine je izuzetan, Nexus 7 odlično "leži" u ruci i izuzetno je prijatan za držanje u svakoj prilici. Ono u čemu je iPad mini bolji je težina, ali realno je očekivati da postoji kritična masa korisnika koja će Nexus 7 videti kao uređaj koji je udobnije držati od Minija.
iPad mini i Nexus 7 (Foto: B92)
Ono što ne oduševljava kada je Nexus u pitanju je ekran. Iako se radi o rezoluciji od 1280x800 piksela na 7 inča dijagonale, što daje 216 naspram Minijevih 163 tačaka po inču, kvalitet prikaza boja i osvetljenje na Nexusu ne mogu se porediti sa iPadom mini. Tačnije, boje na Nexusu 7 su iznenađujuće slabe, pa je slika na Miniju osetno bolja, koliko god tačaka i inča bilo koji od njih imao. Ono što Miniju fali je retina ekran, što je ujedno jedini razlog zbog kog ima smisla sačekati sledeću generaciju koja će ga sasvim verovatno imati.

Još jedan važan kontekst u kom iOS kao tablet ekosistem u ovom momentu nema konkurenciju su aplikacije. Velika većina aplikacija na Nexusu 7 zapravo su napravljene za manje (telefonske) ekrane. Doduše, Google se izdvaja budući da su njegove aplikacije mahom dobro skrojene za veći ekran, pa ako intenzivno koristite Googleove servise i ugrađene aplikacije, Android na 7 inča može biti kakvo takvo rešenje.
iPad mini i Nexus 7 (Foto: B92)
Googleove aplikacije ujedno najbolje pokazuju da telefonske aplikacije na tabletima valja posmatrati isključivo kao prelazno rešenje. Uporedite recimo Gmail aplikaciju na Nexusu 7 i Android telefonu. Onda pustite mašti na volju i zamislite koliko bi vaše omiljene aplikacije mogle biti bolje kada bi bile pravljenje za tablete.

iOS je pak potpuna suprotnost, ceo iPad svet dostupan je i u manjem pakovanju, što je samo po sebi dovoljan argument. To sa sobom povlači i činjenicu da će sve nove aplikacije najpre biti dostupne za iPad, a tek posle za Android, pod uslovom da se stvari pomere sa tačke na kojoj su sada.

Na kraju, ali ne i manje važne su cene. Nexus 7 u Srbiji košta oko 250, dok je iPad mini bliži cifri od 350 EUR.

Kupovina

Ukupno posmatrano, što podrazumeva kvalitet hardvera, izradu, dizajn i ekosistem, iPad mini najbolji je sedmoinčni tablet u ovom momentu. Bolji paket nećete naći, iako postoje momenti u kojima je konkurencija vrlo blizu.
iPad mini (Foto: B92)
Dakle, pitanje svih pitanja glasi: da li je iPad mini bolji od drugih koliko je skuplji, odnosno da li su drugi dovoljno jeftiniji kako bi bili bolja kupovina?

Iako na prvi pogled izgleda da je preterao, nakon vremena provedenog sa iPadom mini postaje jasno da je Apple vrlo precizno odmerio koliko je bolji od ostalih i koliko to košta. Google, ASUS ili Samsung ne bi mogli da ponude ukupno bolji proizvod ni za 100 EUR više, te je taktika maksimalnog smanjivanja cene i naslanjanja na telefonske aplikacije u ovom momentu pravi put za njih, ali i prilika za Apple.

To znači da na jednoj strani imamo iPad mini koji ćete platiti više, taman toliko da ono što dobijete tu razliku može opravdati. Na drugoj strani su jeftini, ali prilično upotrebljivi Androidi, u slučaju Nexusa 7 prilično kvalitetni, za dovoljno manje novca da o njima ima smisla ozbiljno razmisliti.

Prema tome, razlika u ceni između iPada mini i ostale konkurencije (pre svega Nexusa 7) može biti dobra ušteda ili opravdana inevsticija. Ako želite najbolji uređaj u ovom segmentu i to sebi možete i hoćete da priuštite, nema razloga da idete dalje: iPad mini je sprava za vas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: